EVEA: äriregistri raamatupidamisteenuste pakkumise plaan on turu solkimine

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Kaas.
Marina Kaas. Foto: Peeter Langovits

Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon (EVEA) saatis justiitsministeeriumile märgukirja, milles juhib tähelepanu põhimõttelistele probleemidele äriregistri raamatupidamisteenuste pakkumise kavas.

EVEA president Marina Kaasi sõnul  ei ole  see  idee vastuvõetav  vähemalt kolmel põhjusel:

Estiteks ei tohiks riik siseneda ettevõtlusturule tavapäraste teenustega ja pakkuda seeläbi kõlvatut konkurentsi samal alal tegutsevatele ettevõtjatele, antud juhul – raamatupidamis- ja IT-firmadele. Kavandatud raamatupidamise korraldamise keskkond, tarkvara  ja klienditugi oleksid selgelt riigipoolne kõlvatu konkurents erasektorile, sest turutõrget antud valdkonnas ei ole ning samu teenuseid pakuvad arvukad heal professionaalsel tasemel erafirmad. «Uue teenuse arendamiseks ja pakkumiseks kasutataks sel juhul maksumaksjate (s.h. turult väljatõrjutavate ettevõtete) raha ja sellise teenuse turulepaiskamine tasuta või eriti soodsa hinnaga oleks turusolkimine,» märkis Kaas.

Nädalapäevad tagasi  said kõik Eesti väikeettevõtted Registrite ja Infosüsteemide Keskuselt (RIK) e-maili, milles tutvustati ideed korraldada väikeettevõtete raamatupidamist e-äriregistris või e-maksuametis. Kuigi algselt räägitakse tasuta teenusest, küsitakse RIK’i küsimustikus, kas ettevõtja oleks valmis selle eest ka tasuma

«Tasulise avaliku raamatupidamisteenuse puhul oleks tegu juba kord eelarvest kinni makstud tegevuse eest teistkordse  tasu küsimisega,» lausus Kaas.

Kaas täpsustas, et kahjuks ei ole tegemist esimese riigipoolse katsega osutada ettevõtjatele kõlvatut konkurentsi. Näiteid reaalsest majanduselust võib leida  näiteks turismi, koolituse ja konsultatsiooni sektorites.  EVEA on ka varem protestinud riigi konkureerimise vastu erasektoriga.

Teiseks on EVEA hinnangul riiklikust e-raamatupidamisest vaid üks samm totaalse riigikontrollini ettevõtete üle.

Riigi hallatavat raamatupidamiskeskkonda kasutavate ettevõtete majandustehingute pisimadki üksikasjad  oleksid pidevalt kontrollitavad ja jälgitavad ilma, et asjaosalised ettevõtted seda isegi teaksid, rääkis Kaas. «Kindlasti suureneks oluliselt ka oht, et ettevõtete konfidentsiaalne info lekiks ning satuks valedesse kätesse. Tekib oht, et ettevõtja kaotab igasuguse privaatsuse,» ütles Kaas.

Kolmandaks tekitab EVEAs kahtlusi pakutava süsteemi lisandväärtus ja klienditoe kvaliteet. Juba täna on Kaasi sõnutsi turul olemas arvukalt tasuta majandustarkvara lahendusi pisifirmadele. Ka tasuliste raamatupidamise lahenduste ja teenuste  puhul ei ole nende maksumus tema sõnul väikeettevõtjale peamiseks probleemiks ja kuluartikliks. «Võimalik uus loodav lahendus viiks aga kindlasti riigieelarvest korraga suure summa raha ning vajaks ka mahukaid ülalpidamiskulusid. Kust leiaks riik suurema ja parema kompetentsi raamatupidamise valdkonnas ning milleks peaks dubleerima turul hästi kättesaadavat teenust?,» märkis Kaas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles