Euroopa Liidu üldkohus ei vabastanud Vene relvatööstuse varasid (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Almaz-Antei õhukaitsesüsteem
Almaz-Antei õhukaitsesüsteem Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Liidu üldkohus ei rahuldanud Vene relvatööstuskontserni Almaz-Antei hagi, millega firma soovis vabastada selle Euroopas Ukraina konflikti tõttu külmutatud varad, seisis kohtu veebilehele kolmapäeval ilmunud määruses.

«Tänase määrusega ... lükkab tribunal tagasi Almaz-Antei hagi ja kinnitab seega ettevõtte fondide külmutamise,» öeldi otsuses. Almaz-Antei taotles oma vahendite vabastamist, kuid kohtu hinnangul ei suutnud firma tõestada, et EL-i vastusamm firma tegevusele oli ebaproportsionaalne.

Oma seisukoha põhjenduseks märkis tribunal, et tootes õhutõrjerelvi, sh maa-õhk rakette, mida tarniti Vene sõjaväele ja sealt omakorda Ida-Ukraina sissidele, soodustas Almaz-Antei riigiettevõttena Ukraina olukorra õõnestamist.

Märgiti, et Vene ettevõttele sanktsioonid kehtestanud EL ei vaja otseseid tõendeid, et sissid kasutasid ettevõtte toodetud relvi. Sõjaolukorras on raske määratleda täpset vastutust ja kasutatavate relvade tüüpi.

Kohtunike arvates «on pelk võimalus, et ettevõte sooritab seadusvastaseid tegusid, piisav põhjus selle aktivate külmutamiseks».

2014. aasta 17. juulil tulistati Ida-Ukraina kohal alla Malaysia Airlinesi lennuk. Kõik 298 pardalolnut hukkusid. Hollandi juhitud rahvusvaheline uurimismeeskond jõudis järeldusele, et lennuk tulistati alla raketiga, mida tootis Almaz-Antei.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles