Eesti Energia Jordaania projekt peaks saama rahastuse veebruaris

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jordaania põlevkiviväli
Jordaania põlevkiviväli Foto: Eesti Energia

Kuigi algselt lootis Eesti Energia Jordaania projekti enamusosaluse müügiks lõpliku rahastuskokkuleppe allkirjastada möödunud aasta teises kvartalis, peaks lepe uue hinnangu järgi sõlmitud saama käesoleva aasta veebruaris, misjärel võiks alata ka elektrijaama ehitus.

Jordaania projekti osas on häid uudiseid oodata enne Hiina uut aastat, mis saabub tänavu 28. jaanuaril, ütles Eesti Energia juhatuse liige Andres Vainola BNS-ile. Ta lisas, et isegi kui selleks ajaks Jordaania projekti lõplikku rahastuskokkulepet ei jõuta sõlmida, saab see kindlasti tehtud enne veebruari lõppu.

Eesti Energia allkirjastas mai alguses lepingu, millega müüb 45 protsenti Jordaania põlevkivielektrijaama ja -karjääri projekti aktsiatest Hiina riigiettevõttele Yudean Group (Yudean) ning jääb 10 protsendiga projekti väikeaktsionäriks. Lepingu kohaselt suurendab projekti kaasarendaja YTL International Berhad (YTL) osalust seniselt 30 protsendilt 45 protsendile ja senine väikeaktsionär Near East Investments väljub projektist.

Investeeringu maht on 2,2 miljardit dollarit ja projekti finantseerivad Hiina suurpangad Bank of China ja Industrial Commercial Bank of China. Laenu garanteerib Hiina ekspordikrediidiagentuur Sinosure.

Kui Jordaania 554-megavatise brutovõimsusega põlevkivielektrijaama rajamise lepe lõpliku heakskiidu saab, alustab Guangdong Engineering Power Corporation ka selle ehitusprotsessi.

Eesti Energia on Jordaania projekti seni investeerinud umbes 25 miljonit eurot ja hetkeseisuga ei tohiks ettevõte projektiga kahjumisse jääda, on Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter varem öelnud, lisades, et täpsed numbrid avalikustatakse peale lõplikku rahastamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles