Helmes: eilse häire põhjustaja on riigile 2 miljonit säästnud

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ASi Helmes juht Jaan Pillesaar.
ASi Helmes juht Jaan Pillesaar. Foto: Mihkel Maripuu

Tarkvaraarendaja Helmese teatel on eilse valimisandmete kuvamise häires süüdi vabavaraline programm, mille kasutamine on riigile säästnud siiani kaks miljonit krooni.

Eile tekkis 1,5-tunnine seisak valimistulemuste esitamisel, mis tulenes Vabariigi Valimiskomisjoni (VVK) koostööpartneri Helmese teatel andmebaasimootori PostgreSQL ebaoptimaalne käitumine, mistõttu päringute täitmisel tekkis lubamatu viivitus ning päring katkestati.

Helmese teatel kasutati vabavara, kuna see on riigi eelistus, et säästa IT-lahenduste ehitamisel maksumaksja raha. «Hinnanguliselt võib öelda, et valimiste puhul on Postgre andmebaasi kasutamise tõttu juba säästetud 2 miljonit krooni.»

Ettevõtte teatel ei ole varasematel valimistel sarnase koormuse juures sellist viga ilmnenud. Samuti ei ilmnenud viga testimisel, kuigi testiti ka väga suurtel koormustel. Probleemiks osutus koormuse väga järsk tõus, millele andmebaasimootor ei reageerinud adekvaatselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles