Eesti Energia võib hakata Marokole põlevkivitehnoloogiat müüma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia, Tallinn, 05.08.2015
Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter.
FOTO: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES
Eesti Energia, Tallinn, 05.08.2015 Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter. FOTO: MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Maroko võib olla huvitatud Eesti Energia põlevkivialaste uuringute ja teenuste oskusteabest ning võimalik on, et energiafirma hakkab riigile müüma ka Enefit-tehnoloogiat põlevkivi töötlemiseks.

«Maroko on üks põlevkivirikkaimatest riikidest maailmas, kuid enda varusid ei ole nad seni kasutusele võtnud ja riik impordib valdava osa vajaminevast energiast,» ütles Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter BNS-ile.

Sutter kohtus hiljuti ka Maroko suursaadikuga.

«Tutvustasime kohtumisel Eesti unikaalset ja pikaajalist põlevkivialast oskusteavet,» rääkis riikliku energiakontserni juht.

Ta märkis, et kuna Maroko otsib aktiivselt võimalusi oma energiasektori arendamiseks, võib Eestil tekkida seeläbi võimalus põlevkivialase oskusteabe müümiseks.

«Suudame pakkuda erinevaid uuringuid ja teenuseid alates geoloogilistest uuringutest lõpetades projektiarendusteenuse ja unikaalse Enefit tehnoloogiaga põlevkivi töötlemiseks,» rääkis Sutter.

Leppe uurimaks Maroko põlevkivi sõlmis Eesti Energia Marokoga juba 2010. aastal, see andis Eesti Energiale kolmeks aastaks õiguse uurida teatud Maroko põlevkivivarusid.

Maroko põlevkivis peituva õli kogust hinnatakse 50 miljardile barrelile, mis on maailma riikide hulgas juhtivaid põlevkiviõli koguseid. Marokos on põlevkivivarusid tuvastatud kümnes asukohas, kuid paremini on uuritud neist kaht, Tangieri ja Timahditi varusid.

Sutter on varem öelnud, et Eesti Energia on seni jaganud põlevkivialast oskusteavet rohkem kui 10 riigiga üle maailma ja plaanib seda teha ka tulevikus. Põlevkivialaseid uuringuid ja koostööd on tehtud Türgis, Myanmaris, Egiptuses, Iisraelis, Tais, Indias, Kasahstanis, Uruguays, Jordaanias, Ameerika Ühendriikides, Marokos, Mongoolias, Hiinas ja Serbias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles