Singapuri rändepoliitika: oodatud on ainult talendid

, majandusekspert ja ettevõtja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Pärna.
Ott Pärna. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Singapur on ainuke riik maailmas, mis on liikunud kolmandast maailmast esimesse maailma vaid ühe inimpõlvega. Kogu rändekorraldus on üles ehitatud sellele, et saada endale andekamaid inimesi. 

Singapur on vana Malaisia kaluriküla, mis oli omal ajal Briti impeeriumi osa ja sadamalinn, seda väikese vahega kuni 1963 aastani, mil moodustati Malaisia Föderatsioon. Täna on Singapur selgelt hiinadominantne. See oli ka põhjus, mis ta omal ajal Malaisia föderatsioonist välja puksiti (1965), hiinlastele hakati nimelt nõudma samu õigusi, mis malailastele.

Samas on Singapuris neli ametlikku riigikeelt - inglise, hiina, malaisia ja tamili keeled. Siit tuleb otsida ka nende esimest konkurentsieelist, milleks on riigikeeled, millest kahte esimest räägib maailmas kokku 2 miljardit inimest. Singapur on ainuke riik maailmas, mis on liikunud nö «kolmandast maailmast» «esimesse maailma» riigiks vaid ühe inimpõlvega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles