Õlletootjad: Eesti kaotas mullu piirikaubanduse tõttu 10 miljonit (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlle valamine klaasidesse
Õlle valamine klaasidesse Foto: SCANPIX

Eesti Õlletootjate Liidu andmetel kaotas Eesti mullu lahja alkoholi piirikaubanduse tõttu maksudena 10 miljoni eurot.

Liidu andmetel oli Eesti õlleturg mullu 8 protsenti ja muu lahja alkoholi turg 13 protsenti võrra väiksem kui 2015. aastal ning koguseliselt müüdi Eesti siseturul lahjat alkoholi aasta varasemaga 3,4 miljonit liitrit ja õlut 9 miljonit liitrit vähem.

«Turu oluline vähenemine ei tähenda aga Eesti inimeste tarbimise vähenemist, sest täiendavad alkoholikogused toodi sisse Lätist,» ütles liidu tegevjuht Peeter Võrk.

«Eriti suure hoo sai piirikaubandus sisse suvel ja aasta teisel poolel, mil riigisisese müügi langus oli igakuiselt vahemikus 10-15 protsenti.»

Lahja alkoholi müügist jäi aktsiisi- ja käibemaksuna liidu andmetel 10,1 miljonit eurot. «Valdav enamus sellest kaubast osteti Eesti-Läti piirilt ning võib ilma liialdamata öelda, et lühinägeliku aktsiisipoliitika tulemuseks on kodumaise majanduskeskkonna arvelt maksuraha suunamine Lätti,» märkis Peeter Võrk.

Lahja alkoholi jätkuv järsk aktsiisitõus tänavu ja järgmise aasta alguses intensiivistab oluliselt nii Eesti turu kahanemist kui ka Läti-suunalist piirikaubandust.

«Aktsiisi järsk tõus sel ja järgmisel aastal muudab hinnaerinevuse Eesti ja Läti vahel ligi kolmekordseks, mille mõju siseturule võib ulatuda kuni 50 protsendini,» ütles Eesti Õlletootjate Liidu tegevjuht.

Eesti Õlletootjate Liidu hinnangul kaotab riik eesolevate maksutõusude mõjul 2018. aastal nii lahjade kui kangete alkohoolsete jookide aktsiisilt ja käibemaksult ligi 150 miljonit eurot võrreldes planeerituga.

Alkoholiaktsiisi laekus mullu 13,1 protsenti rohkem kui 2015. aastal ehk 251 miljonit eurot. Seda oli valitsuse kavandatust 1,2 protsenti rohkem.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles