Tulekul on uus põlevkivi kaevandamise buum

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivi kaevandamine.
Põlevkivi kaevandamine. Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

Eesti Energia ja Viru Keemia Grupp kavatsevad sel aastal tuua maa seest välja märksa rohkem põlevkivi kui mullu ning selleks pikendavad mõlemad töönädalat ja võtavad juurde uusi töötajaid. 

Kui eelmisel, kriisiaastal, vallandas Viru Keemia Grupp Ojamaa kaevandusest üle saja kaevuri ja aastaseks tootmismahuks jäi vaid 2,3 miljonit tonni kaubapõlevkivi, siis tänavu  plaanitakse kaevandada 3,9 miljonit tonni. See ületab rohkem kui poole miljoniga ka senise rekordaasta − 2015. aasta – tulemust, kirjutab ajaleht Põhjarannik

VKG Kaevanduste juhatuse liige Margus Kottise kinnitas, et see pole veel sugugi piir, sest 2018. aastal peaks tootmismaht tõusma juba 4,2 miljoni tonnini. Et selliste mahtudeni jõuda, käib praegu vilgas uute kaevurite värbamine. Kui senisel tippajal töötas Ojamaa kaevanduses ligikaudu 500 kaevurit, siis tänavu võib töötajate arv kasvada 535-ni.

Samal ajal plaanib kaevemahtude suurenemist alanud aastaks ka Eesti Energia kontserni kuuluv ettevõte Enefit Kaevandused – ajendiks elektrienergia ja õli turuhindade kasv. «Seetõttu saame enda põlevkivi tootmisvarasid rohkem üles koormata kui 2016. aasta esimesel poolel,» teatas ettevõtte pressiesindaja Jelena Derbneva.

Börsireeglitest tulenevalt avaldab Eesti Energia eelmise aasta kaevandamismahu veebruari lõpus, aastaaruandes. On teada, et eelmise aasta novembris kaevandas Eesti Energia 0,9 miljonit tonni põlevkivi, mis on viimaste aastate ühe kuu rekord. Sellest ei jäänud palju maha eelneva kolme kuu tulemus. 2015. aastal kaevandas ettevõte 15,6 miljonit tonni kaubapõlevkivi.

VKG kavatseb mahutõusu saavutamiseks üle minna kuuepäevasele töönädalale. Eesti Energia töötab jaanuarist seitsmel päeval nädalas. Sellist töögraafikut on kavas rakendada perioodidel, mil põlevkivi nõudlus on suur.

Loe pikemalt Põhjarannikust

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles