Riigifirmade nõukogude nimetamiskomitee loomine lükkus edasi (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stenbocki maja.
Stenbocki maja. Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Kuigi valitsus arutas neljapäeval riigifirmade nimetamiskomitee loomise üle, otsustati selle loomine lükata edasi kuniks on selge, kes sinna nimetada.

«Nimetamiskomitee [teemal] otsust ei langetatud. Otsus langetatakse koos nimedega lähiajal,» ütles valitsuse kommunikatsioonibüroo juht Helin Vaher BNS-ile. «Kui jõutakse, siis järgmisel nädalal, kui mitte, siis sealt edasi.»

Plaanitava nimetamiskomitee hakkab tegema äriühingute üldkoosolekutele ettepanekuid nõukogu liikmete valimiseks ja tagasikutsumiseks, nõukogu suuruse ja liikmete arvu ning neile makstava tasu kohta ja nõukogu töökorralduse parandamiseks.

Nimetamise komisjoni loomise tulemusena peaks paranema riigi osalusega äriühingute juhtimine ning seeläbi kasvama ka riigivara väärtus. Samuti võiks valitsuse kommunikatsioonibüroo hinnangul paraneda Eesti maine tänu läbipaistvale juhtimisele. Komisjoni teenindab ja finantseerib rahandusministeerium.

Nõukogu liikmete nimetamise komisjoni moodustamine tugineb eelkõige ettepanekutele, mille tegi riigi osaluspoliitika valge raamatu koostamiseks kokku kutsutud ekspertrühm. Kokkuvõtlikult leidis ekspertrühm, et kõige olulisemaks kitsaskohaks riigi osalusega äriühingute tegevuses on piisava juhtimiskogemuse puudumine äriühingute nõukogude tasemel. Sellest tulenevalt soovitas ekspertrühm luua sõltumatu nõukogu liikmete nimetamiskomitee, mis peab tagama kompetentsete inimeste nimetamise riigi osalusega äriühingute nõukogudesse.

Nimetamiskomitee hakkab tegema 31 riigi osalusega äriühingu nõukogude liikmetega. Riigi osalusega äriühingute nõukogudes on kokku ligikaudu 150 nõukogu liiget.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles