Marti Aavik: optimism Läänemere kallastel

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marti Aavik
Marti Aavik Foto: Toomas Huik/ Postimees

Päike peegeldub sel kevadel Läänemere lainetelt lustakamalt kui varem. Rootsi tuules püsides läheb praegu väga hästi ka Eestil. Eelmise aasta viimase kolme kuu majanduskasv oli Rootsis 7,2, Eestis 6,6 protsenti. Euroopa riikide võrdluses on esikolmikus veel Soome.

Rõõmustamiseks annab põhjust see, et nii Läti kui Leedu majandus pöördusid eelmise aasta teisel poolel kasvule. Need neli riiki on me kaubanduspartnerite esikuuikus lisaks teadagi suurtele, Saksamaale ja Venemaale.

Terve Läänemere piirkonna areng ja konkurentsivõime on Eesti strateegilistes huvides. Rootsi on selgelt ja teenitult liidrirollis, vaata kust otsast tahad. Tugevust ei kinnita üksnes hüppeline ekspordikasv. Kindlust loob väga heas korras riigirahandus ning nüüd ka kasvav sisetarbimine.

Ent nagu öeldud, optimismiks annavad praegu põhjust me teisedki naabrid.

Eelmisel aastal kasvas Eesti eksport Rootsi tervelt 68 protsenti. Eesti tööstustele esitatud uute tellimuste kasv oli detsembris pretsedenditu.

Allhange küll, aga ikkagi hange. Jutt sellest, et Eesti inimesed peavad õppima ise rohkem tooteid looma ja müüma, on jumala õige. Aga sellest tasuks pigem välja lugeda arenguvõimalusi kui midagi enesepõlgurlikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles