Maidla vallavalitsus sõlmis Eesti Energiaga kokkuleppe

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PÕlevkivikarjäär.
PÕlevkivikarjäär. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Maidla vallavõim sõlmis Eesti Energiaga kokkuleppe, mis sätestab kohaliku omavalitsuse ja energiafirma koostöö uue põlevkivikaevanduse avamisel.

Koostööleppe järgi rajab Eesti Energia suletavasse Aidu karjääri sõudekanali. Firma annab vallavalitsusele laenu, et korvata valla kahanevaid tulusid sel ajal kui Aidu karjäär on suletud ja uus allmaakaevandus veel ei tööta.

Kokkuleppes on punkt, millega Eesti Energia rajab majapidamistele uue veevarustuse, sest allmaakaevanduse mõjul langeb põhjavee tase ja kaevud jäävad kuivaks. Samuti kohustub firma vajadusel kompensatsiooni maksma kinnistustute omanikele või ka kinnistuid välja ostma.

Keskkonnaministeerium soovib anda Maidla valla territooriumil paikneva Uus-Kiviõli kaevanduse kaeveloa Eesti Energiale, kuid Viru Keemia Grupp on selle kohtus vaidlustanud.

«Kaevandustegevus mõjutab olulisel määral kohalikku elu ning kaevandaja kohustus on seista hea selle eest, et mõjud oleksid minimaalsed ning ka kohalik kogukond kaevandamisest võidaks, mitte vastupidi,» ütles Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive.

2012. a alustab Eesti Energia Aidu põlevkivikarjääri sulgemistöid.

Uus-Kiviõli kaeveväljale on võimalik rajada allmaakaevandus, mille aastane tootmisvõimsus on saab olema kuni 6 mln tonni põlevkivi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles