Bitcoin'il oli eile raju päev

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiinas asuv arvutikomplekt, mis tegeleb bitkoinide "kaevandamisega".
Hiinas asuv arvutikomplekt, mis tegeleb bitkoinide "kaevandamisega". Foto: Reuters Staff/REUTERS/Scanpix

Bitcoini kurss kerkis eile peaaegu uuele rekordtasemele, siis aga kaotas enam kui viiendiku oma väärtusest.

Uudiste- ja analüüsiveebi Coindesk andmetel kerkis eile küberraha kurss eile kella kahe ajal (USA idaranniku aja järgi) 1150 dollarini ning kukkus seejärel päeva lõpuks (kell 8 õhtul) 887 dollarini, mis tähendab, et kuue tunniga kukkus selle kurss 23 protsenti, kirjutab The Walls Street Journal. Bitcoini rekordkurss, 1166 dollarit, on 2013. aasta novembrist.

Paljud analüütikud osutavad Hiina suunas, kus toimub 90 protsenti krüptorahaga kauplemisest. Pärast seda, kui jüaan oli  mitu nädalat nõrgenenud, hüppas valuta eile kõrgeimale tasemele alates novembri keskpaigast, sest Hiina keskpank otsustas vähendada valuuta likviidsust.

Viimase paari aastaga on bitcoin'i kauplemis- ja kasutamiskeskuseks muutunud Hiina. Seal asub kolm suuremat kübervaluuta kauplemiskeskust, peaaegu kogu kauplemine toimub seal ning sama on ka nn kaevandamisega, see on protsess, mille käigus arvutid loovad uusi bitcoin'e.

Bitcoin'iga kauplemise mootoriks on kaks protsessi. Üheks on soov viia raha Hiinast välja. Kauplejad ostavad bitcoin'idest jüaane ning müüvad selle siis dollarite eest maha. Teine kauplemismotiiv on puhas spekuleerimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles