Maapiirkondade kiire interneti baasvõrgust on valmis 80 protsenti

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Soom.
Priit Soom. Foto: Toomas Huik / Postimees

Eesti maapiirkondadesse rajatavast kiire interneti võrgustikust EstWin on valmis 4700 kilomeetrit ehk ligi 80 protsenti. 

Kuigi projekti lõpptähtajaks on aasta 2018, kasutab igapäevaselt või on kasutanud Estwin võrku juba praegu enam kui 150 000 inimest üle Eesti. Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutuse juhi Priit Soomi sõnul jätkuvad tööd viimase 20 protsenti väljaehitamiseks.

«Tänaseks oleme ühendanud üle 900 operaatori võrgusõlme, lisaks loonud 500 liitumispunkti kohalike omavalitsuste hoonetesse ja teistesse avalikesse hoonetesse, mis võimaldavad kiire interneti pakkumist lõpptarbijatele,» ütles Soom. 

Soomi sõnul jätkuvad ehitustööd üle Eesti ning alanud aastal saavad erilise tähelepanu saared. «Juba 2016. aastal toodi kiire internet Muhu saarele, täiendati oluliselt baasvõrku Hiiumaal ning alustati töödega Vormsil. Plaanis aga on tööd Saaremal ning esmakordselt EstWin projekti ajaloos on rajamisel merekaabel mandri-Vormsi-Hiiumaa vahel, mis saab vette ja töösse 2017. aasta esimeses pooles.»

Lairiba sihtasutuse juhi sõnul on võrgu rajamine läinud edukalt ja see võimaldab langetada hinda teenusepakkujatele, mis tähendab omakorda paremat teenuse kättesaadavust lõpptarbijale.

Aastaks 2018 peab olema valmis fiiberoptiliste kaablite võrk, mis jõuab kõikide asulateni Eestis. Selle tulemusena peab võrk olema lähemal kui 1,5 km 98 protsendile majapidamistest, ettevõtetest ja asutusest. Selle eesmärgi saavutamiseks ehitab sihtasutus välja üle 6000 kilomeetri optilisi kaableid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles