BP Mehhiko lahes tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
BP logo
BP logo Foto: SCANPIX

BP on suurim aktsionär esimeses «süvamerepuurijas», mis pärast mullust Deepwater Horizoni katastroofi Mehhiko lahe naftavarude kallale lastakse. Mis tähendab, et ka pärast leket võib comeback’i teha.

USA regulaator BOEMRE andis esmaspäeval Houstonis baseeruvale Noble Energyle loa jätkata tööd Santiago puurkaevuga Mehhiko lahes.

Tööd käisid juba möödunud aastal, kuid katkesid siis, kui Obama administratsioon maikuus süvamerepuurimistele moratooriumi peale pani.

Noble on operaator ehk siis see, kes puurkaevu juures igapäevaseid otsuseid teeb. Kuid ta ise omab projektist vaid 23,25 protsenti.

BP osa on kõige suurem: 46,5 protsenti.

BOEMRE direktor Michael Bromwich, kes loa andmisest esmaspäeval avalikkusele teada andis, BP osalust ei maininud.

Ta ütles vaid, et Noble on «kõigiti demonstreerinud, et suudab süvameres ohutult naftat puurida ning tuleb edukalt toime veealuste leketega ja avariidega, kui neid peaks esinema.»

Noble’il on lekketõrje leping grupiga, mida juhib Helix Energy Solutions Group – naftateenuste firma, mis aitas välja arendada tehnikat, mille abil BP Macando puurkaev mullu lõpuks suleti.

BP suutis nn passiivse partnerina taaskäivitada lahes naftauuringud vähem kui aasta pärast katastroofi. Firmal on Mehhiko lahes enam liisinguleppeid kui ühelgi teisel, arendamist ootavad kaks suurt leiukohta, uurimist aga mitmed potentsiaalsed maardlad.

Tegevjuht Bob Dudley ütles veebruaris, et BP loodab taaskäivitada tänavu Mehhiko lahes viie platvormi töö, kuid juhtis tähelepanu sellele, et neil on osalusi ka mitmes projektis, mida käitavad teised ettevõtted.

Ta lisas: «Käesoleval aastal on üks lahtisemaid otsi meie jaoks see, kui kiiresti me Mehhiko lahes töödega jätkata saame. Ja meie seis pole sugugi unikaalne – sama ebakindel on kogu tööstusharu olukord.»

Ameerika Naftainstituut (API) on avaldanud regulaatoritele survet, et nood tõstaksid uute süvamerepuurimise lubade väljastamise tempot.

API president Jack Gerard ütles: «Iga luba on loomulikult teretulnud. Kuid kodumaise nafta- ja gaasitööstuse pitsitamine kasvava nõudluse ja globaalse ebakindluse tingimustes on kindel katastroofi retsept.»

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles