USA saadik mõistis hukka Hiina ennetava löögi ajakirjanike pihta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jon Huntsman.
Jon Huntsman. Foto: AP/SCANPIX.

USA suursaadik Hiinas Jon Huntsman mõistis eile isiklikult hukka Hiina julgeolekutöötajate vägivalla välisajakirjanike vastu, kes kavatsesid kirjutada nädalavahetuseks plaanitud valitsusevastasest meeleavaldusest.


Huntsman, kes ise kaalub 2012. aastal USA presidendiks kandideerimist, ütles, et reporterite «kiusamine ja hirmutamine», nagu seda nädalavahetusel võis täheldada, on «vastuvõetamatu ja ülimalt murettekitav».

Pühapäeval peksti Pekingis mitmeid välismaiseid ajakirjanikke, kes tulid rahvarohkele ostutänavale, kuhu anonüümsed üleskutsed inimesi meelt avaldama olid kutsunud.

Tegelikkuses meeleavaldustest suuremat märki polnud, küll aga kubises tänav vormiriietuses politseinikest ja tavariietes julgeolekutöötajatest, kellest mõned olid «maskeeritud» tänavakoristajateks.

Plaanitud protestiaktsiooni ajaks evakueeris politsei suure lõigu Wangfujingi ostutänavast, mistõttu sajad kodanikud poodidesse «luku taha» jäid. Ühtlasi käivitus nädalavahetusel protestipaigas McDonald'si restorani ees uus ehitusprojekt.

Ühe Euroopa diplomaadi sõnutsi peksti või tuuseldati üheksat välismaist ajakirjanikku, 16 peeti julgeolekutöötajate poolt kinni.

Diplomaatide sõnutsi peksti jalgade ja kätega Ameerika teleajakirjanikku, kel murdus selle tulemusena ribi.

«Ma kutsun Hiina valitsust üles võtma kurjategijad vastutusele süütute üksikisikute hirmutamise ja ründamise eest ning nõuan, et Hiina austaks välisajakirjanike õigust kajastada riigis asetleidvaid sündmusi,» ütles Huntsman, kes kohtus eile mitme politsei poolt kinni peetud reporteriga.

«Ühtlasi palun ma Hiinat tungivalt respekteerida rahvusvahelisi konventsioone, mis garanteerivad ajakirjandus- ja sõnavabaduse.»

Huntsman, endine Utah’ osariigi vabariiklasest kuberner, lahkub arvatavasti peatselt oma ametipostilt Pekingis ja on andnud mõista, et kaalub kandideerimist eelolevatel presidendivalimistel.

Arvatavasti toob tema sekkumine Hiinas kavandatud «jasmiinirevolutsiooni» ümber lahvatanud sündmustesse kaasa Pekingi poolse kriitika, nagu üritaks USA kasutada Lähis-Ida rahutusi teisitimõtlejate julgustamiseks Hiinas.

Eraviisiliselt kritiseerisid Hiina ametnikud Huntsmani juba sellegi eest, et ta esimese Wangfujingile plaanitud meeleavalduse ajal «sündmuspaigal» fotograafide fookusse sattus.

Mõned Pekingi ametnikud on öelnud, et nende meelest kujutas mullune Nobeli rahupreemia omistamine Hiina teisitimõtlejale, vangistatud  Liu Xiaobole osa Euroopa ja USA jõupingutustest Hiina jalgealust õõnestada ning külma sõda taaselustada.

Ajakirjanike suhtes rakendatud vägivalla mõistis hukka ka Euroopa Liidu delegatsioon. «Me kutsume Hiina võime üles antud juhtumeid põhjalikult uurima ning võtma kurjategijad vastutusele lähtuvalt Hiina seadustest,» ütlesid nad.

Viimastel päevadel on nii Pekingis kui Shanghais väga palju välisajakirjanikke ka politseisse välja kutsutud. Mõnda neist on hoiatatud, et kui nad plaanivad proteste kajastada, võib neil tulla probleeme viisadega.

Anonüümsed internetisõnumid, mis paljude arvates pärinevad väljastpoolt Hiinat, on kutsunud inimesi 18 eri linnas kokku tulema ja igal pühapäeval demokraatia nimel «jalutama».
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles