Hispaania pangad peavad klientidele tagasi maksma üle 4 miljardi euro

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dado Ruvic / Reuters / Scanpix

Euroopa Kohtu täna langetatud otsuse järgi peavad Hispaania pangad oma kodulaenuklientidele tagasi maksma kokku üle 4 miljardi euro, kirjutab Reuters.

Täpsemalt peavad pangad peavad klientidele kompenseerima kahjud, mida nad kannatasid enne 2013. aasta maid, mil Hispaania kõrgeim kohus otsustas nende kasuks. 

Nimelt oli Hispaanias peale finantskriisi kodulaenude intressidele kehtestatud teatud piirmäär, millest madalamale need ei tohtinud kukkuda. Kui aga intressimäärad langesid alla selle määra, kaotasid kõrgema intressiga laenu võtjad kokku miljardeid eurosid võrreldes sellega, kui nad oleks saanud laenu võtta piirmäärast madalama intressiga.

Hispaania kõrgeim kohus otsustas kolm aastat tagasi, et kliendid ei pea intressimäärade kukkumise tõttu kahjusid kandma, juhul kui neile ei ole vastavaid leppepunkte selgelt esitatud.

Suurem osa Hispaania pankasid on piirmääraklauslid oma lepingutest tänaseks juba eemaldanud.

Euroopa Kohtu otsus on lõplik ning ei kuulu edasikaebamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles