Päevatoimetaja:
Sander Silm

Ära priiska: kuus lihtsat nippi, kuidas vähem toitu raisata

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Teadmine, et eestlased viskavad oma kodudes aastas ära ligi 63 miljoni euro väärtuses toitu ja sellest tekkinud keskkonnakahju võrdub 50 000 sõiduauto tekitatud süsihappegaasiga, tähendab, et on viimane aeg hakata toitu mõistlikumalt tarbima.

Kuigi vanu harjumusi on keeruline muuta, on inimeste käitumine toidu tarbimisel kriitilise tähtsusega, sest toidu raiskamine ja kliimamuutused on otseselt seotud, kirjutab ERR Novaator.

Kahe lapse ema Greetel Lee paneb näiteks paika nädalamenüüd ning kasutab ka poodide kullerteenuseid, et nädalaks vajaminev toit korraga ette tellida.

«Ma panen tavaliselt paika, et pühapäeva õhtul tuuakse uus toit uueks nädalaks ja siis ongi tegelikult kogu nädalaks vaev murtud,» ütles ta.

Kuidas arukalt tarbida ja toitu säästa?

  • Enne toidupoodi minemist mõtle söögikorrad hoolikalt läbi ja koosta ostunimekiri.
  • Ära mine poodi tühja kõhuga! Toidukoguseid ostes ole realistlik.
  • Säilita toitu õigesti – sügavkülmutades, säilituskarpidega või konserveerides
  • Valmista toitu toiduainete kõikidest osadest.
  • Ka ülejäägid kasuta ära või kutsu sõbrad külla sööma.
  • Biolagunevad toidujäätmed viska komposti. Ülejäänud söögikõlbulikud toiduained anneta näiteks Toidupangale.
Tagasi üles