Novalux müüs lastele ohtlikke narmaspalle

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pehme narmastega kummipall, mis osutus lastele ohtlikuks.
Pehme narmastega kummipall, mis osutus lastele ohtlikuks. Foto: Tarbijakaitseamet

Tarbijakaitseamet teatel müüs kauplustekett Novalux OÜ lastele ohtlikku pehmet narmastega kummipalli Pon Pon Ball. Ettevõte peab toote müügilt eemaldama ning juba müüdud pallid tagasi ostma.


2010. aasta detsembris kontrollis tarbijakaitseamet Novalux kaupluses mänguasjade märgistust ja nende vastavust kehtestatud nõuetele. Järelevalve käigus võeti testimiseks pehme narmastega kummipall Pon Pon Ball, et testida toote süttivust ja selle vastavust kehtestatud nõuetele.

Testimistulemused näitasid, et mänguasi on kasutajale ohtlik, kuna selle valmistamisel kasutatud materjal ei ole isekustuv ning mänguasja pindsüttimine on oluliselt kiirem lubatud normväärtusest – lapse käsi võib saada põletushaavu.

Novalux OÜ on kohustatud eemaldama narmaspallid müügilt, teavitama tarbijaid müügikohas toodete puudustest ning korraldama nende tagasinõudmise tarbijalt, hüvitades tagastatud toote müügihinna.

Tarbijakaitseamet juhib nii tarbijate kui ka ettevõtjate tähelepanu asjaolule, et mänguasjal või selle müügipakendil või kasutusjuhendil peab olema vastavusmärgis (CE) ning asjakohased hoiatused eesti keeles, nt ei sobi väikestele lastele, sisaldab pisidetaile.

Samas mänguasjad, mis on mõeldud väikelastele ja mis kannavad nimetatud hoiatust, võiks jääda ostmata, sest nende ohutus ei ole nõuetekohaselt tõendatud (lapsevanem võib ju näha pisidetaile, kuid keemilistest ainetest tulenevaid riske hinnata ei saa).

Jaekauplejatel, kes ostavad hulgimüüjatelt mänguasju, on soovitav eriti tähelepanelikult kontrollida, kas tooted on nõuetekohaselt märgistatud ja vastavad kõikidele kehtestatud tingimustele, kuna probleemide korral vastutab tarbija ees jaekaupleja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles