Eksperdid maksupaketist: nagu trooja hobune (2)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Segadused maksupaketi üle jätkuvad.
Segadused maksupaketi üle jätkuvad. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Maksuõiguse eksperdi Marko Saagi hinnangul on uue koalitsiooni käitumine kõike muud kui aus ja õiglane.

«Olles nüüd näinud ära maksumuudatuste ühe osa paketi menetluse, mõistan ma palju paremini seda, mida troojalased võisid omal ajal tunda, kui said kreeklastelt kingituseks puust hobuse. Esialgselt ilusana näiv asi võib üleöö muutuda õudusunenäoks,» kommenteeris Saag.

Tema sõnul pole maksusüsteemi muutmine ja täiendamine iseenesest sugugi halb ning tegelikult lausa vajalik selleks, et säilitada oma koht riikidevahelises konkurentsis. Küll aga ei tohiks Saagi sõnul teha seda ilma analüüsita, demagoogitsedes ja vassides. «Ma lihtsalt ei saa aru, kuidas on selline käitumine aus ja õiglane, kui suvalise seaduse külge poogitakse täiesti sobimatu pakett, selle menetlemisele ei eelne ja sellega ei kaasne sisulist mõjuanalüüsi ning muudatusi sisustatakse täiesti ebaloogiliselt,» rääkis ekspert.

KPMG Baltics OÜ maksuteenuste juht Joel Zernask nentis, et praegu on maksupaketi ümber tõepoolest vähe kindlust ja palju segadust, kuid leidis, et lõpuks hakkab kõik siiski tasapisi selgemaks saama.

«Jah, see kindluse osa on kahtlemata praegu segane, sest muudatused, mis põhialuseid loksutavad, on päris suured. «Alguses oli selgelt näha, et need esialgsed mõtted pandi väga kiiresti kokku. Kui oli lõpuks aega analüüsida ja eksperte kaasata, siis hakkasid asjad ümber muutuma,» ütles Zernask.

Kuigi eksperdi hinnangul asuti plaane tegema kiirustades, on see siiski arusaadav. «Nad (uus koalitsioon, K.R) pidid ju hoobilt kohe millegagi välja tulema ning ma arvan, et neile kõigile tuli see asi väga järsku sülle. Kui nii lühikese ajaga nii palju muudatusi korraga kokku panna, siis võibki tekkida olukord, kus kiirustamise maik juurde jääb,» rääkis ta.

Samas tunneb Zernask siiski praegu toimuva üle heameelt. «Ikkagi ei raiuta nuia neljaks, et nii sai välja öeldud ja nii peab olema, kuulatakse ja mõeldakse siiski edasi,» arvas ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles