Jegorov: eraravikindlustuse maksumuudatus tervishoiusüsteemi ei ohusta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministeeriumi asekantsler Dmitri Jegorov.
Rahandusministeeriumi asekantsler Dmitri Jegorov. Foto: Tairo Lutter

Rahandusministeeriumi asekantsleri Dmitri Jegorovi hinnangul ei ole plaanitav erisoodustusmaksuvabastus töötaja eraravikindlustuse kuludele ilmselt oht üldisele ravikindlustussüsteemile.

«Eestis ei ole olemas valikuvõimalust, mistõttu see ei ole väga tõenäoline areng,» ütles Jegorov BNSile vastuseks küsimusele, kas plaanitav maksumuudatus võib soodustada skeeme, kus ettevõtted ei tasu sotsiaalmaksu, vaid hangivad selle asemel eraravikindlustuse.

Näiteks teatab kindlustusmaakler Iizi enda kodulehel säärast teenust tutvustades, et väikeste ettevõtete jaoks võib see olla kuluefektiivne. «Väiksemate ettevõtete omanikud saavad valida, kas soetada endale vabatahtlik ravikindlustus või maksta sotsiaalmaksu. Enamasti tuleb vabatahtlik ravikindlustus ettevõtte jaoks kulusõbralikum.»

Jegorov märkis, et seadus säärast võimalust ette ei näe. «Sotsiaalmaks on riiklik maks ja seda tasutakse aktiivse tulu pealt. Kui palga asemel makstakse dividende, ent tegu on siiski sisult palgaga, siis sotsiaalmaksu määramise oht on selle dividendi suhtes siiski täiesti olemas,» ütles rahandusministeeriumi asekantsler.

«Haigekassa ja riiklik ravikindlustus on see, mida usaldatakse kriitikale vaatamata. Eraravikindlustust veel ei teata, siit tuleb ehk ka teatud vaoshoitus nende teenuste ostmisel, mis võib olla ka niinimetatud alguse asi,» märkis ta.

Rahandusministeeriumi asekantsleri hinnangul soovitakse ravikindlustust pigem ilmselt täiendavalt, näiteks selleks, et minna pikemate ootejärjekordade puhul eriarsti juurde.

Riigikogu rahanduskomisjon tegi esmaspäeval täiskogule ettepaneku vabastada erisoodustusmaksust tööandja kulud töötaja eraravikindlustuse hüvitamiseks.

Rahanduskomisjoni plaani kohaselt viiakse parajasti menetluses olevasse maksupaketti sätted, mis võimaldavad tööandjal maksuvabalt hüvitada eraravikindlustust, ütles rahanduskomisjoni esimees Mihhail Stalnuhhin riigikogu kantselei teatel.

Säärase ettepaneku tegi Eesti Kindlustusseltside Liit juba siis, kui ametis oli Taavi Rõivase teine valitsus ning eelnõu puudutas vaid tööandja vabastamist töötaja tervise heaks tehtud kulutustega seotud erisoodustusmaksust.

«Täiendus loob olukorra, kus ellukutsutav soodustus on rakendatav /…/ ka neile, kes sooviksid lisaks riiklikule ravikindlustusele saada täiendava kindlustuskaitse oma tervisega seotud riskidele,» kirjutas liit toona.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles