Nomura: Venemaa sõjahimu võib eeloleval aastal turge raputada (3)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene lipp.
Vene lipp. Foto: SCANPIX

Jaapani maaklerfirma Nomura analüütikud on välja toonud hulga vähetõenäolisi sündmusi, mida investorid järgmisel aastal peaksid siiski silmas pidama. Ühe riskina mainitakse ka Venemaa võimalikku agressiooni Ida-Euroopas.

2016. aasta pakkus nii mõndagi üllatavat: Suurbritannia hääletas Euroopa Liidus lahkumise poolt, Donald Trump valiti USA presidendiks. Seepärast kardavad analüütikud ka järgmiselt aastalt vapustusi, vahendab Bloomberg.  Allpool on ära toodud mõned sündmused, mis võivad järgmisel aastal asjad peapeale pöörata. Tegemist ei ole küll baasstsenaariumitega, tõdevad analüütikud.

1.Venemaa sõjahimu

Venemaa agressioon Ida-Euroopas on ebatõenäoline, kuid see on üks suurimaid riske eeloleval aastal. Sõjaline sekkumine arvatavasti aset ei leia, järgmine aasta võib aga sellele lähemale viia. Sõjaohule võivad kaasa aidata muutused USA välispoliitikas ning populistide võimuletulek Euroopas.

2.Tööviljakus USAs kasvab

Valitud presidendi  esimene stiimulpakett peaks olema suunatud tootlikkuse kasvule. Kasvavad investeeringud uurimus- ja arendustöösse on loonud selleks head eeldused. Sarnaselt 1990. aastate tehnikasektori buumile oleks see analüütikute jaoks ootamatu, kuid sellel oleksid kaugele ulatuva mõjud.

3.Britid löövad brexitile käega

Briti peaminister Theresa May on öelnud, et brexit tähendab brexitit.  Teistsuguse pöörde võivad asjad võta aga riigi ülemkohtus. Edasiste lahkhelide leevendamiseks või Euroopa Liit teha ka Suurbritanniale mööndusi.

6. Jaapani inflatsioon teeb hüppe üles

Ootuste kohaselt kasvab Jaapani inflatsioon eeloleval aastal mõõdukalt. Kõrgem nafta hind ja nõrgem jeen võivad aga inflatsioonile hoogu anda.

7. Trump kisub tüli USA keskpangaga

USA keskpanga juht Janet Yellen on kinnitanud, et kavatseb jätkata kuni ametiaja lõpuni. Yellen sai aga Trumpi kampaania ajal presidendikandidaadi terava kriitika osaliseks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles