Millele tuleks uute toitumissoovituste valguses toidupakendil tähelepanu pöörata, selgitavad tervise arengu instituudi ekspert Tagli Pitsi ning Katrin Lõhmus ja Külli Johanson maaeluministeeriumi toidu üldnõuete büroost maaeluministeeriumi ajaveebis.
2015. aastal kinnitati tervisearengu Instituudi eestvedamisel väljatöötatud Eesti uued toitumissoovitused. Toidu märgistustelt leiab alates 13. detsembrist 2016 teavet, mis aitab toitumissoovitusi järgida. Kohustuslikuks muutub energiasisalduse ning rasvade, küllastunud rasvhapete, süsivesikute, suhkrute, valkude ja soola koguse märkimine 100 g või 100 ml toidu või joogi kohta. Ühe portsjoni toitumisalase teabe lisamine on vabatahtlik.
Mõned toidud on siiski erandiks, näiteks ei pea toitumisalast teavet esitama tee, maitsetaimede ja töötlemata toodete nagu mesi, jahu ja pähklite puhul ning samuti toidu puhul, mida valmistatakse väikeses koguses otse tarbijale või mida müüakse kohalikule jaemüüjale, kes varustab tarbijaid.
Milline on kohustuslik teave?
energiasisaldus (kJ ja kcal);
rasvad, sh küllastunud rasvhapped;
süsivesikud, sh suhkrud;
valgud
sool (arvutatakse kogu toidus sisalduva naatriumi baasil, seetõttu võib mõnede toodete puhul olla märgitud, et soolasisaldus tuleneb ainult loodusliku naatriumi olemasolust).
Lisaks kohustuslikele võib vabatahtlikult esitada teatud toitaineid:
monoküllastumata rasvhapped;
polüküllastumata rasvhapped;
teatud vitamiinid ja mineraalained, mida esineb toidus märkimisväärses koguses.
Millised on uued toitumissoovitused?
Üks olulisemaid muudatusi, mis tehti uutes toitumissoovitustes, oli valkude, rasvade ja süsivesikute tarbimissoovituste vahemike laiendamine. Samuti võib välja tuua rasvhapete, mitmete vitamiinide ja mineraalainete uuenenud soovitatavad tarbimise kogused. Kindlasti ei tähenda see seda, et igal päeval peaks kõik ideaalselt paigas olema, pigem vaadeldakse toitumist nädala-paari keskmisena.