Euroopa keskpanga rahatrükk jätkub veel vähemalt järgmise aasta lõpuni (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpank
Euroopa Keskpank Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa Keskpank (EKP) pikendab rahamahu-poliitika (QE) paketti vähemalt kaheksa kuu võrra jätkates võlakirjade ostmist vähemalt tuleva aasta detsembrini.

Samas kui EKP ostab tuleva aasta märtsini 80 miljardi euro väärtuses kuus väärtpabereid siis alates aprillist vähendab see varaostumahtu 60 miljardile eurole kuus, teatas Euroopa Keskpank.

QE-d jätkab keskpank vähemalt tuleva aasta detsembrini või ka vajadusel kauem, kuni Euroopa Keskpanga nõukogu näeb, et inflatsioon hakkab lähenema 2 protsendile. Kui vahepeal peaks selguma, et olukord peaks sekkumist nõudma, plaanib nõukogu varaostukava mahtu kasvatada ja/või pikendada.

Lisaks varaostukava pikendamisele reinvesteerib Keskpank ka kõik kokkuostetud võlakirjade intressid.

Samas otsustas EKP nõukogu neljapäeval jätta peamised intressimäärad muutmata. Põhiliste refinantseerimisoperatsioonide pakkumisintressi jättis keskpank 0 protsendile. Hoiustamise püsivõimaluse intressimäära jättis EKP -0,4 protsendile ning laenamise püsivõimaluse intressimäära 0,25 protsendile.

Keskpank langetas hoiustamise püsivõimaluse intressimäära negatiivseks 2014. aasta juunis ning langetas selle praegusele tasemele märtsikuus. Negatiivne määr tähendab, et kommertspank peab raha keskpangas deponeerimisel peale maksma.

Euroopa Keskpanga (EKP) baasintressidega on seotud ka pankadevahelise rahaturu intressinäitaja Euribor, millega on omakorda seotud suur osa eluasemelaenudest. Euribori tase on olnud juba üle aasta rekordmadalal tasemel.

Rahapoliitika üks eesmärk on hoida inflatsioon tasemel, mis on 2 protsendi lähedal, ent jääb sellest piirist allapoole.

Euro kurss reageeris keskpanga otsusele pea üheprotsendilise alngusega 1,067 dollarini.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles