Valitsus plaanib esimese andmesaatkonna rajada Luksemburgi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Server.
Server. Foto: AP / Scanpix

Uus valitsus plaanib esimese virtuaalse andmesaatkonna rajada Luksemburgi ning loodab selle rajamiseks ühiste kavatsuste kokkuleppe allkirjastada veel tänavu.

Andmesaatkondade loomine on uue valitsuse jaoks osa Eesti julgeoleku- ja välispoliitilisest kavast. Juba selle aasta  detsembri lõpuks on plaanitud Luksemburgiga maailma esimese andmesaatkonna rajamiseks ühiste kavatsuse kokkuleppe sõlmimine. Järgmise aasta märtsis plaanib uus võimuliit käivitada ka pilootprojekti, hoiustamaks Eesti saatkondades kriitiliste andmekogude varukoopiaid.

Andmesaatkonnad on riigi privaatpilve laiendus Eesti riigi territooriumist väljapoole, kus Eesti riigi füüsilistesse saatkondadesse rajatakse vajaminevad serveriruumid ja luuakse vastav tehniline võimekus oluliste andmete varundamiseks ja kriitiliste e-teenuste opereerimiseks. Need on osa riigi hübriidpilve programmist.

Hübriidpilv tähendab seda, et teenus kätkeb endas nii riigiasutustele osutatavat privaatpilve teenust, erasektori opereeritavaid avalikke pilvi kui välisriikides paiknevaid andmesaatkondi. Privaatpilve loomiseks vajalik majutusressurss on pilootprojekti jaoks praegu piisaval määral olemas, ehkki algne kontseptsioon nägi ette uue andmekeskuse rajamist.

Eesti riigipilve kontseptsiooni eesmärk on luua 2016. aasta lõpuks riigipilve terviklahendus ehk viis, kuidas kodaniku ja riigi vaheline suhtlus oleks ka digikanalites turvaline, andmed ei satuks valedesse kätesse ning oleksid turvaliselt salvestatud, teatas valitsus eelmisel aastal.

Valmiv lahendus suurendab riigi e-teenuste digitaalset järjepidevust, käideldavust ja turvalisust ning võimaldab paremini maandada IT-riske, võtta kasutusele pilveteenuseid, luua nii-öelda piirideta riik ja suurendada kuluefektiivsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles