Vabade ametikohtade arv kasvas aastaga 25 protsenti 11 000 kohani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa.
Töötukassa. Foto: Heiko Kruusi

Eesti ettevõtetes, asutustes ja organisatsioonides oli 2016. aasta kolmandas kvartalis ligi 11 000 vaba ametikohta; vabade ametikohtade arv oli viimase seitsme aasta suurim, suurenedes eelmise kvartaliga võrreldes 16 protsenti ja möödunud aasta sama perioodiga võrreldes 25 protsenti.

Vabade ametikohtade määr ehk vabade ametikohtade osatähtsus ametikohtade koguarvus oli 2016. aasta kolmandas kvartalis 2 protsenti, mis oli 0,3 protsendipunkti suurem kui eelmises kvartalis ja 0,4 protsendipunkti suurem kui 2015. aasta kolmandas kvartalis, teatas statistikaamet.

Kõige kõrgem vabade ametikohtade määr oli kolmandas kvartalis 4,3 protsendiga haldus- ja abitegevuses, 3,1 protsendiga muudes teenindavates tegevustes, 3 protsendiga nii info ja side kui ka finants- ja kindlustustegevuses. Kõige madalam vabade ametikohtade määr oli kinnisvaraalases tegevuses, mäetööstuses, ehituses ning põllumajanduse, metsamajanduse ja kalapüügi tegevusalal.

Ametikohtade koguarv ja vabade ametikohtade arv oli jätkuvalt kõige suurem töötlevas tööstuses ning hulgi- ja jaekaubanduses. Ametkohtade koguarv ja ka vabade ametikohtade arv oli väikseim veevarustuse, kanalisatsiooni, jäätme- ja saastekäitluse tegevusalal, mäetööstuses ning elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamise tegevusalal.

Võrreldes 2015. aasta kolmanda kvartaliga kasvas vabade ametikohtade arv enim haldus- ja abitegevustes. Keskmisest suurem aastakasv oli ka hariduse, majutuse ja toitlustuse ning töötleva tööstuse tegevusalal. Aastataguse ajaga võrreldes vähenes vabade ametikohtade arv enim kutse-, teadus- ja tehnikaalases tegevuses.

Enam kui pooled vabad ametikohad ehk 68 protsenti asuvad Harjumaal, sealhulgas neist 59 protsenti Tallinnas, millele järgnesid Tartu maakond 9 protsendiga ja Ida-Viru maakond 6 protsendiga. Vabade ametikohtade määr oli kõrgeim Harju ning kõige madalam Saare ja Viljandi maakonnas.

Vabadest ametikohtadest ligi 7800 ehk 70 protsenti asusid erasektoris. Vabade ametikohtade määr oli 2016. aasta kolmandas kvartalis jätkuvalt 2,6 protsendiga kõrgeim välismaa eraõiguslikele isikutele kuuluvates ettevõtetes ja 2,4 protsendiga riigile kuuluvates asutustes ja ettevõtetes. Vabade ametikohtade määr oli kõige madalam Eesti eraõiguslikele isikutele kuuluvates ettevõtetes.

Tööjõu liikumist iseloomustav tööjõu käive, ehk tööle võetud ja lahkunud töötajate arv kokku, oli 2016. aasta teises kvartalis ligi 94 000, mis oli eelmise kvartaliga võrreldes 29 protsenti ning 2015. aasta II kvartaliga võrreldes 22 protsenti suurem. Tööjõu käive kasvas aastataguse ajaga võrreldes enam kutse-, teadus- ja tehnikaalases tegevuses ning põllumajanduses, metsamajanduses ja kalapüügis. Nii tööle võetud töötajate arv kui ka töölt lahkunud töötajate arv oli teises kvartalis suurim hulgi- ja jaekaubanduses, töötlevas tööstuses ning majutuses ja toitlustuses.

Hinnangud põhinevad statistikatööl «Vabad ametikohad ja tööjõu liikumine», mida statistikaamet korraldab alates 2005. aastast. 2016. aastal on valimis 12 603 ettevõtet, asutust ja organisatsiooni ning valikuliselt uuritavate üksuste andmed laiendatakse üldkogumi valikuliselt uuritavale osale igas kihis eraldi. Alates 2016. aasta teisest kvartalist kasutab statistikaamet uuringu küsimustike eeltäitmiseks maksu- ja tolliameti töötamise registri andmeid. Statistikatöö avaliku huvi peamine esindaja on majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, mille tellimusel statistikaamet selle statistikatöö tegemiseks andmeid kogub ja analüüsib.

Vabade ametikohtade arv on kõik kvartali teise kuu 15. kuupäeval olevad vabad ametikohad, see on vastloodud, vaba või töötaja lahkumise tagajärjel vabaks saav tasustatav ametikoht, millele tööandja otsib aktiivselt sobivat kandidaati väljastpoolt ettevõtet, asutust või organisatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles