Maagaasi aktsiis tõuseb kõrgemaks tahke põlevkivi lõivust (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivi.
Põlevkivi. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Uus võimuliit tõstab perioodil 2018–2020 maagaasi aktsiisimäära 25 protsenti aastas ning kütteainete omavahelises võrdluses muutub maagaas seetõttu suhteliselt kallimaks kui nii raske kütteõli kui tahke põlevkivi.

Alates 2018. aastast saab maagaasi aktsiisimäär olema 50,65 eurot 1000 kuupmeetri maagaasi kohta. Aastaga 2017 võrreldes on tõus 25 ning ka sealt edasi tõuseb aktsiisimäär 25 protsenti aastas, selgub võimuliidu esimeste maksumuudatuste eelnõust, mida esmaspäeval arutab riigikogu rahanduskomisjon.

«Kütteainete omavahelises võrdluses on maagaas ka pärast asetleidvaid aktsiisitõuse energiasisaldust arvestades kordades madalamalt maksustatud kui kerge kütteõli, kuid veidi kõrgemini maksustatud kui diislikütusest erinev raske kütteõli ja põlevkivikütteõli ning tahked kütused – kivisüsi ja põlevkivi,» seisab eelnõus.

Maagaasi konkurentsipositsiooni maksustamise seisukohalt aastatel 2019—2020 on ettepanekute koostajate hinnangul keerukas hinnata, sest pole täpselt teada konkureerivate kütuste aktsiisimäärade kujunemine.

Muudatus avaldab mõju aktsiisimaksjatele ehk peamiselt võrguettevõtjatele, kütteainena kasutatava maagaasi tarbijatele, eriti suurel määral energiaintensiivsetele suurtarbijatele ning kaugküttefirmadele, mis kasutavad soojuse tootmiseks maagaasi.

Kaugküttes on maagaasi osakaal ligi 31 protsenti. Maagaasi aktsiisitõusu tulemusel tõuseb kaugkütte soojuse hind kaugkütjatele, kellel on maagaasi osakaal soojuse tootmises ligi 50-60 protsenti 2018. aastal kuni 2,7 protsenti, 2019. aastal kuni 3,3 protsenti ja 2020. aastal kuni 4 protsenti. Väikestele katlamajadele, mis toodavad soojust 100 protsenti gaasist, on aktsiisi tõstmise mõju kaugkütte hinnale suurem, ligi 5 protsenti.

Kütteainena kasutatava vedelgaasi aktsiisimäär saab järgmisel aastal olema 55,15 eurot tonnist. See on seotud kütteainena kasutatava maagaasi aktsiisiga, nii et ka see näitaja tõuseb 2018–2020 igal aastal 25 protsenti.

Balloonigaasi hinnatõus saab nende muudatuste tõttu olema hinnanguliselt 4,5 protsenti. Kütteainena suuremates kogustes kasutatava vedelgaasi hind on ligikaudu 470 eurot tonnist ilma käibemaksuta ehk 37 eurot megavatt-tunnist. Tööstuses oleks vedelgaasi hinnatõus aktsiisi rakendades ligi 12 protsenti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles