Õlle- ja viinaaktsiisi vahe väheneb märkimisväärselt

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebruaris laekus eriti vähe alkoholiaktsiisi.
Veebruaris laekus eriti vähe alkoholiaktsiisi. Foto: SCANPIX

Kui senimaani on õlle- ja viinaaktsiisi vahe püsinud stabiilselt samal tasemel, siis plaanitava maksupoliitikaga väheneb senine aktsiiside vahe märkimisväärselt.

Õlletootja A. Le Coq juhi Tarmo Noobi sõnul on viimase 30 aasta jooksul hoitud õlle ja viina aktsiiside vahe kogu aeg ühesugusena – 2,6 korda. «Iga kord, kui on toimunud aktsiisitõus, on jooksnud ajakirjandusest läbi väga kummastavad väited, et viinatootjaid on karistatud aktsiisitõusuga, kui õlletootjad on püherdanud ei tea milles. Tegelikult on nii, et iga kord, kui on tõusnud aktsiis, on täpselt sama palju tõusnud nii õlleaktsiis kui viinaaktsiis,» ütles Noop.

«Me võime diskuteerida selle üle, kas see vahe on väike või suur, kas see vahe on õiglane või mitte, aga kui vaadata Euroopa aktsiiside keskmist vahekorda õlle ja viina vahel, siis ELi keskmine vahe on 3,2 korda. Eestis on see praegu juba oluliselt väiksem ja nüüd tahetakse see vahe tegelikult teha täiesti olematuks – sellist erakorralist olukorda ei ole üheski teises Euroopa Liidu riigis,» selgitas Noop.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles