Türgi kaitseb ennast geneetiliselt muundatud toidu eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi ei luba kasvatada geneetiliselt muundatud taimi
Türgi ei luba kasvatada geneetiliselt muundatud taimi Foto: SCANPIX

Türgi põllumajandusministri Mehmet Mehdi Ekeri kinnitusel ei luba Türgi geneetiliselt muundatud toidu kasvatamist, vastava loa olemasolul võib seda riiki tuua ainult tarbimiseks.

Selleks, et geneetiliselt muundatud toitu Türki viia, peavad selle enne heaks kiitma bioturvalisuse komitee ja teadusnõukogu, kes hindavad sordi ohutust inimeste ja loomade tervisele ning selle keskkonna- ja sotsiaalmajanduslikke mõjusid.

«Türgi on paljude põllukultuuride sünnimaa ning geneetiliselt muundatud kultuuride kasvatamine halvendaks meie positsiooni ning ohustaks paljusid liike,» nentis Eker.

«Näiteks sojaubade puhul on pea 90 protsenti liikidest geneetiliselt muundatud. Võib ju proovide sojauba üldse mitte kasutada, aga see on pea võimatu,» selgitas Eker, kelle kinnitusel muundatud toidu tarbimisest päriselt loobuda ei saa. Sarnaselt sojaubadele on geneetiliselt muundatud ka näiteks paljud maisi- ja rapsisordid.

Türgi seisukohad geneetiliselt muundatud toidu suhtes on Ekeri kinnitusel sarnased Euroopa Liidul omadele või veelgi konservatiivsemad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles