Hapude laenude maht langes viiendat kuud järjest

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laenukvaliteet paranes jaanuaris viiendat kuud järjest. Üle 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude maht vähenes kuuga 21,6 miljoni euro võrra ning nende laenude osakaal laenuportfellis langes jaanuari lõpuks 6,4 protsendini, teatas keskpank.

Jaanuaris alanesid veidi pikaajaliste laenude intressimarginaalid. Eluasemelaenude keskmine intressimarginaal langes enam kui kahe aasta jooksul esimest korda alla 2 protsendi taseme, peegeldades laenuvõimeliste klientide jaoks soodsaid laenutingimusi. Volatiilsem ettevõtete pikaajaliste laenude intressimarginaal langes 2,8 protsendini. Ettevõtete pikaajaliste laenude intressimäär oli jaanuaris 4 ning eluasemelaenude oma 3,2 protsenti.

2011. aasta esimesel kuul väljastati pikaajalisi laene ja liisinguid Eesti ettevõtetele kokku 105 miljoni euro väärtuses. 2010. aasta jaanuariga võrreldes on kasvanud enamiku majandussektorite, sealhulgas põllumajanduse, tööstuse, ehituse, kinnisvara ja kaubanduse laenumaht.

Eluasemelaenude käive jätkas jaanuaris tagasihoidlikku kasvu. Sesoonselt väheaktiivses jaanuaris oli käive detsembri omast küll märgatavalt väiksem, kuid võrreldes 2010. aasta jaanuariga kasvas väljastatud eluasemelaenude käive üle 6 protsendi. Siiski on 24,4 miljoni euroni ulatunud eluasemelaenude käive võrreldav vaid 2003. aasta alguse tasemega.

Nii majapidamiste kui ka ettevõtete autoliisingute käive on alates 2010. aasta kevadest pidevalt kasvanud. Jaanuaris ulatus reaalsektori autoliisingute käive üle 14,9 miljoni euro, mida on aastatagusest üle kahe korra enam.

Reaalsektori finantseerimisportfell kahanes jaanuari lõpuks 15 miljardi euroni. Laenu- ja liisinguportfelli amortisatsioonist tulenevalt vähenes portfelli jääk kuuga 0,7 protsendi võrra, langedes 2007. aasta augustiga võrreldavale tasemele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles