OPEC vähendab esmakordselt kaheksa aasta jooksul naftatootmist (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OPEC-i naftaministrite kohtumine Viinis.
OPEC-i naftaministrite kohtumine Viinis. Foto: Alexey Vitvitsky/Sputnik/Scanpix

Pärast nädalaid kestnud läbirääkimisi jõudis Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) Viinis kokkuleppele naftatootmise vähendamises.

Brenti nafta hind hüppas seepeale 8,7 protsenti 50,43 dollarini barrel.

Iraagi naftaminister Jabbar al-Luaibi ütles, et OPECi ministrid on toodangu vähendamisel üksmeelsed, vahendas Bloomberg. Iraani naftaminister Bijan Namdar Zanganeh lisas, et OPECisse mittekuuluv Venemaa on loobumas varasemast positsioonist ning on samuti valmis oma toodangut vähendama.

«Ma olen väga optimistlik, et saame väga viljaka tulemuse,» ütles al-Luaibi enne viimast istungit. «Kärped tulevad, jah, kindlasti,» lisas ta.

OPEC vähendab esmakordselt kaheksa aasta jooksul naftatootmist

Naftakartell OPEC jõudis esmakordselt viimase kaheksa aasta jooksul kokkuleppele naftatootmise vähendamises, ütles Katari energiaminister ja OPECi president kolmapäeval.

OPEC vähendab naftatootmist «1,2 miljoni naftabarreli võrra päevas, mis langetab tootmislae 32,5 miljonile barrelile päevas,» lausus Mohammed Bin Saleh Al-Sada Viinis.

Otsus rakendub 1. jaanuaril.

OPEC toodab maailma toornaftast umbes kolmandiku ehk 33,6 miljonit barrelit päevas. 

Kõige rohkem vähendab tootmist Saudi Araabia - 486 000 barrelit päevas tasemele 10,06 miljonit barrelit päevas. Ar-Riyadi liitlased Araabia Ühendemiraadid, Kuveit ja Katar vähendavad päevast tootmist kokku 0,3 miljoni barreli võrra.

Iraak otsustas päevast tootmist vähendada 210 000 barreli võrra tasemele 4,4 miljonit barrelit päevas.

Iraanil lubati naftatootmist oktoobri tasemelt pisut suurendada, mis on Teherani jaoks suur võit. Tuumaleppe alusel rahvusvaheliste kaubandussanktsioonide alt vabastatud Iraan on pikalt olnud seisukohal, peab taastama oma sanktsioonide-eelse tootmismahu.

Venemaa lubas vähendada oma tootmismahtu 300 000 barreli võrra päevas. Venemaa toodab hetkel naftat üle 11 miljoni barreli päevas - see on kõrgeim pärast Nõukogude Liidu lagunemist.

«Venemaa vähendab oma päevast naftatootmist 2017. aasta esimeses pooles järk-järgult 300 000 barreli võrra,» ütles Vene energiaminister Aleksandr Novak uudisteagentuurile Ria-Novosti. Samas rõhutas ta, et see sõltub sellest, kas OPEC peab leppest kinni või mitte.

See moodustab poole 600 000 barreli suurusest kärpest, mida loodetakse kartelli mittekuuluvatelt riikidelt. Lisaks Venemaale on tootmist lubanud vähendada ka OPECisse mittekuuluvad Aserbaidžaan ja Kasahstan.

Katari teatel peatas OPEC kolmapäeval Indoneesia liikmesuse, sest riik ei saanud tootmist kärpida. Indoneesia on nafta netoimportija.

Leppe eesmärgiks on vähendada nafta kättesaadavust maailmaturul, sest suur pakkumus on hoidnud naftahinna tootjariikide jaoks liiga madalal tasemel ja põhjustanud neis majandusraskusi.

Otsusega ilmselt lõppeb Saudi Araabia juhitud OPECi strateegia, millega ujutati 2014. aastast turg naftaga üle, eesmärgiga suruda rivaalid, eriti USA kildanaftatootjad, naftaärist välja.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles