Uus trend: toidupood kolib töökohta

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue aasta jaanipäevaks valmiv Selveri toidupood jääb Ülemiste City ärilinnakus Dvigateli bussipeatuse vahetuslähedusse.
Uue aasta jaanipäevaks valmiv Selveri toidupood jääb Ülemiste City ärilinnakus Dvigateli bussipeatuse vahetuslähedusse. Foto: Tairo Lutter

Täna nurgakivi saanud Technopolis Ülemiste ärilinnaku esimene toidupood peaks valmima järgmise aasta jaanipäevaks. Selle sammuga tahab Technopolis Ülemiste hõlbustada linnakus töötava 8000 inimese aja kokkuhoidu. Nii saab poest ilmselt kõige suurema kliendiarvuga Selveri kauplus Eestis.

«Technopolis kui ärikinnisvara arendaja Skandinaavias on näinud, et selline kontseptsioon, kus toidupood on mitte ainult elukondliku kinnisvara lähedal, kandub ka töökoha lähedale ehk ärikvartalitesse,» rääkis Technopolis Ülemiste AS juht Gert Jostov, miks on ka Ülemiste ärilinnak otsustanud vanasse Dvigateli metallihoonesse rajada toidupoe, mis valmib järgmise aasta jaanipäevaks. 

Technopolis Ülemiste juht Gert Jostov. Foto: Erik Prozes
Technopolis Ülemiste juht Gert Jostov. Foto: Erik Prozes Foto: ERIK PROZES/

Jostov lisas, et kogu Ülemiste City kontseptsioon põhineb aja kokkuhoiul ning seda nii seal tegutsevate ettevõtete kui otse neis töötavate inimeste jaoks. «Ükskõik, kui palju me räägime täna sellest oma klientidega, siis peaasjalikult arvutatakse kõike sellesse, kui palju aega võiks ühel siin linnakus töötaval inimesel kuluda oma igapäeva asjade ajamiseks,» selgitas Technopolis Ülemiste juht.

-Uuest aastast lisanduvad nii toidupood kui spordiklubi

Nii ei räägita ärilinnakus enam töö- ja eraelu tasakaalust (work-life balance - ing k), vaid ühte sulandumisest (work-life blend - ing k). «Alati me näeme, et töökeskkond tuleb koju kaasa ja vastupidi - kodune keskkond ronib tööle kaasa,» kirjeldas Jostov. See on põhjus, miks panustatakse ühistranspordivõrgu parandamisse ja linnakusse on loodud lasteaed ning kool. 2017. aasta aprillis lisandub ka spordiklubi.

Kuna linnaku naabruses on juba Ülemiste Keskus, otsustati esmatarbe kaupade jaoks avada linnakus väike toidupood. Technopolis on ehitanud tänaseks toidupoed kolme ärilinnakusse üle Skandinaavia, mistõttu usub Jostov, et kauplust opeerima hakkavat Selverit saadab ka Ülemiste ärilinnakus edu. 

Ideaalis näeb ta sellist lahendust, et linnakus töötavad inimesed valivad e-poes toidud välja ja saavad oma maja vastuvõtulauas toidukoti enne koju minekut kätte. «Me ei tee ainult füüsilist keskkonna lahendust. Me ei usu, et see 8000 inimest, kes täna linnakus on, siit poest läbi peaks käima, aga me loodame, et koostöös Selveriga saame me siin katsetada erinevaid uusi tehnoloogiaid, mis võimaldaks seda ostlemist siin linnaku sees teha,» põhjendas Jostov.

-Investeeringu maksumus 1,8 miljonit eurot

Hoonele on kasutust otsitud 2015. aasta suvest, kui renoveeriti selle fassaad ja pandi uued aknad. Kogu hoone kasutuskõlbulikuks tegemine läheb ärilinnakule maksma 1,8 miljonit eurot. «Umbes 40 protsenti sellest on tänaseks investeeritud ja ülejäänud saab siis investeeritud järgmise kuue kuu jooksul,» ütles Jostov. Hoone renoveerimise ja sisetööd vastutab Hausers Ehitus OÜ.

Koostöövõimaluste üle on Selveriga arutatud viimased kaks aastat. Selveri toidupood saab ärilinnakus 900 ruutmeetrit kasutuskõlbulikku äripinda ning teatud määral ehitatakse välja ka hoone keldrikohus. Hoolimata sellest hakkab aga Technopolise Selver olema siiski kõige väiksem olemasolevatest kauplustest, kuid see-eest kõige suurema klientuuriga.

«Tegemist on, jah, kõige väiksema Selveriga. Ilmselt hakkab ta olema kõige suurema kliendiarvuga, mistõttu meil on päris suur väljakutse, kuidas seda pisikest pinda hästi efektiivselt toimima panna,» lausus Selver AS tegevjuht Kristi Lomp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles