Gaasiliit pöördumises valitsusele: maagaasi aktsiisi tõstmine on kahjulik samm

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaasiliit usub, et maagaasi aktsiisi tõstmisega kaob muuhulgas võimalus arendada gaasitransporti Eestis.
Gaasiliit usub, et maagaasi aktsiisi tõstmisega kaob muuhulgas võimalus arendada gaasitransporti Eestis. Foto: Urmas Luik

Eesti Gaasiliit saatis eile pöördumise peaminister Jüri Ratasele, mitmele ministreeriumile ja riigikogu komisjonile, kus ütlevad, et uue valitsuse plaan tõsta maagaasi aktsiisi on kahjulik nii tarbijatele, riigi majandusele kui ka maagaasi turule.

«Pöördume Teie poole seoses koalitsioonilepingu plaaniga tõsta maagaasi aktsiisi aastatel 2018-2020 iga-aastaselt 25 protsendi võrra lisaks juba kehtivale aktsiisitõusule (20 protsenti aastas, 2015-2017),» seisab 28. novembril saadetud gaasiliidu pöördumises peaministrile, rahandusministeeriumile, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile, riigikogu rahanduskomisjonile ja majanduskomisjonile.

«Oleme seisukohal, et maagaasi aktsiisimäära täiendav tõstmine on kahjulik samm nii gaasitarbijate, kogu riigi majanduse kui maagaasituru arengu seisukohast. Kavandatava plaani elluviimisel tõuseb maagaasi aktsiisimäär kuue aasta jooksul 3,4 korda, olles aastaks 2020 keskmiselt 2 korda kõrgem kui teistel kütuseliikidel. Võrdluses Läti, Leedu ja Poolaga oleks aktsiisi määr Eestis 5-15 korda kõrgem,» seisab gaasiliidu pöördumises.

Ka on liit seisukohal, et planeeritav maksutõus on vastuolus nii Eestis kui ka Euroopa Liidus levinud seisukohaga, et kütuste aktsiisimäärad peaksid olema seotud nende keskkonnamõjuga ehk suurema keskkonnasaastega kütustel on ka suurem aktsiisi määr. «Käesoleva muudatusega saavutatakse täpselt vastupidine olukord: maagaasist palju saastavamad ja energeetiliselt vähemväärtuslikud kütused on maksustatud kordades madalamalt,» põhjendab gaasiliit.

Liidu hinnangul puudutab gaasiaktsiisi tõusuga kaasnev hinnatõus valdavat osa Eesti elanikest. Sellega kaasnevalt kallineb soojus nelja aastaga 20 protsenti, suurenevad võrgutasud, tööstusettevõtted lõpetavad Eestisse investeerimise ning panustamine energiajulgeolekusse ja maagaasituru edendamisse muutub küsitavaks. Lisaks on gaasiliit seisukohal, et riik ei teeni selle aktsiisitõusuga nii palju kui võiks ning kütteturu ümbermängimine annab kaugkütteettevõtjatele ebaõiglase konkurentsieelise. 

«Nimetatud fakte silmas pidades on meie ettepanek maagaasi aktsiisitõusu plaan aastateks 2018–2020 ümber vaadata. Plaanitava maksutõusu mõju on väga laiaulatuslik ja ebaproportsionaalne ja ning ühte kütteliiki diskrimineeriv,» lõpetab gaasiliit oma pöördumise peaministrile ja vastutavatele ministritele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles