Eesti põllumajanduse kogutoodang oli mullu EL-i väiksemate seas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raskustes põllumajandussektor saab 16 miljoni eest erakorralist abi.
Raskustes põllumajandussektor saab 16 miljoni eest erakorralist abi. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kuigi põllumajanduse kogutoodang kasvas Eestis mullu 3,9 protsenti 900 miljoni euroni, on see Euroopa Liidu liikmesriikide hulgas üks madalamaid.

Viljatoodang kasvas Eestis mullu 21,7 protsenti, loomsete saaduste kogutoodang vähenes 14,1 protsenti ja põllumajandusteenuste kogutoodang kasvas 17,4 protsenti, selgub Eurostati andmetest.

EL-i põllumajandustoodang vähenes mullu aastaga 1,8 protsenti 411,2 miljardile eurole. Liikmesriikide lõikes oli põllumajanduse kogutoodang rahalises väärtuses suurim 75,2 miljardiga Prantsusmaal, sellele järgnesid 55,2 miljardiga Itaalia ja 51,5 miljardiga Saksamaa.

Enim ehk 8,8 protsenti kasvas EL-i riikide lõikes põllumajanduse kogutoodang mullu Lätis - selle väärtus oli 1,4 miljardit eurot. Sellele järgnesid Leedu 5,9-protsendise ja Küpros 4,7 protsendise kasvuga. Aastaga langes põllumajandustoodang enin ehk 9,9 protsenti Luksemburgis, järgnesid Slovakkia 9,7-protsendise, Tšehhi 8,6-protsendise, Saksamaa 7,8-protsendise, Rumeenia 7,4-protsendise ja Soome 7,3-protsendise langusega.

Lisaks Eestile jäi põllumajanduse kogutoodang alla miljardi euro veel Küprosel, Luksemburgis, Maltal ja Islandil.

Mulluse languse põhjuseks oli eelkõige loomsete toodete väärtuse langus, mille 8,5-protsendise hinnalanguse korvas vaid osaliselt mahtude 3,3-protsendine kasv. Loomsete toodete hinnalanguse taga oli piimatoodangu väärtuse vähenemine 14,4 protsendi võrra ja sealiha toodangu vähenemine 6,5 protsenti.

EL-is tervikuna jäi viljatoodang stabiilsele tasemele: hinnad tõusid samas 3,9 protsenti ja mahud langesid 2,9 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles