Andmekaitse: taksoreisijate filmimine nõuaks kirjalikku nõusolekut (1)

Aivar Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taksod.
Taksod. Foto: Urmas Luik

Andmekaitse inspektsiooni (AKI) hinnangul pidanuks pardakaamerad kasutusele võtta plaaninud taksoettevõtjad asuma igalt kliendilt filmimiseks kirjalikku luba küsima.

«Klienditeeninduse hindamiseks taksosviibijate filmimine ja nende vestluse salvestamine ilma nõusolekuta läheks vastuollu isikuandmete kaitse seadusega. Filmimiseks peaks olema kõigi taksosviibijate, nii klientide kui ka taksojuhi enda vabatahtlik kirjalik nõusolek. Pelgast teavitusest kindlasti ei piisaks,» ütles Postimehele AKI nõunik Maire Iho.

«Peab tunnistama, et ehkki kavatsus taksoteenuse teeninduskvaliteeti tõsta on igati kiiduväärt, ei olnud väljakäidud ideed ilmselt esimese hooga väga põhjalikult läbi mõeldud,» märkis Iho.

Taksoettevõtjate liit loobus möödunud reedel avalikkuse survel plaanist asuda pardakaamerate abil filmima taksojuhtide ja ühtlasi klientide tegevusi autodes.

Liit asub detsembris taksojuhte sertifitseerima, seda eesmärgiga eristada parimad juhid ülejäänutest. Esialgselt oli sertifitseerimise ühe osana plaanis hakata juhtide  kontrollimiseks ja nende klientidega suhtlemise salvestamiseks kasutama videokaameraid, kuid avalikkuse valuliku reageeringu tõttu jäetakse selline kontrollimissüsteem käiku võtmata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles