Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Sügislehed võivad toiduainetetööstuses väga hinnaliseks muutuda

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Lisaks lehtede kompostimisele võivad tulevikus sügislehed ka muid rolle täita.
Lisaks lehtede kompostimisele võivad tulevikus sügislehed ka muid rolle täita. Foto: SCANPIX

Sügislehed sisaldavad erinevaid aineid, mida saab kasutada kosmeetika-, tekstiili-, loomasööda- ja toidutehnoloogias.

Kui siiani on sügislehtede kasu üsna vähe uuritud ja neid üleüldiselt üsna vähe kasutatud, siis Soomes asub VVT Tehnilise Uuringu keskus leidis, et langenud lehti saab kasutada mitmes erinevas valdkonnas, vahendab Food News International.

Sügislehed sisaldavad erinevaid aineid, näiteks nagu pigmente, süsivesikuid, valke ja ühendeid, mis takistavad kahjulike bakterite kasvu.

Lehed saavad oma pigmendi oranžist ja kollastest karotenoididest ja punastest antotsüaniinidest. Maailma turul on nõudlus naturaalsete pigmentide järele järjest kasvamas.

Uuringu läbiviimiseks korjas VTT parkidest ja aedadest lehti, kuivatas ja jahvatas neid ning sai see järel erinevaid ühendeid.

«Lehti laboris uurides leidsime mitmeid erinevaid viise sügislehtede ära kastumiseks,» kommenteeris VTT vanemteadus Liisa Nohynek.

Lisaks sügislehtede kasulikkusest kosmeetika- ja tekstiilitööstusele, võivad nende ühendid sobida ka toiduvärvideks.

Tagasi üles