Sügislehed sisaldavad erinevaid aineid, mida saab kasutada kosmeetika-, tekstiili-, loomasööda- ja toidutehnoloogias.
Sügislehed võivad toiduainetetööstuses väga hinnaliseks muutuda
Kui siiani on sügislehtede kasu üsna vähe uuritud ja neid üleüldiselt üsna vähe kasutatud, siis Soomes asub VVT Tehnilise Uuringu keskus leidis, et langenud lehti saab kasutada mitmes erinevas valdkonnas, vahendab Food News International.
Sügislehed sisaldavad erinevaid aineid, näiteks nagu pigmente, süsivesikuid, valke ja ühendeid, mis takistavad kahjulike bakterite kasvu.
Lehed saavad oma pigmendi oranžist ja kollastest karotenoididest ja punastest antotsüaniinidest. Maailma turul on nõudlus naturaalsete pigmentide järele järjest kasvamas.
Uuringu läbiviimiseks korjas VTT parkidest ja aedadest lehti, kuivatas ja jahvatas neid ning sai see järel erinevaid ühendeid.
«Lehti laboris uurides leidsime mitmeid erinevaid viise sügislehtede ära kastumiseks,» kommenteeris VTT vanemteadus Liisa Nohynek.
Lisaks sügislehtede kasulikkusest kosmeetika- ja tekstiilitööstusele, võivad nende ühendid sobida ka toiduvärvideks.