Taastuvenergia koja sõnul tuleks maagaasiga kütmine Eestis ära keelata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulikud Virtsus.
Tuulikud Virtsus. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti Taastuvenergia Koja juhi Rene Tammiste sõnul ei saa maagaasi aktsiisitõusu kuidagi erakordselt järsuks nimetada ja selle asemel tuleks maagaasikatelde kasutamine kütmisel hoopis ära keelata.

Tammist kirjutas sotsiaalmeedias, et gaasiaktsiisi 25-protsendiline tõus kergitaks kaugküttepiirkondades soojuse hinda vaid 0,2 protsenti ja kodutarbija jaoks 2 protsenti. "Samas on maagaasi hind võrreldes paari aasta taguse ajaga langenud peaaegu kaks korda," märkis ta BNSi vahendusel.

Tammist kirjutas, et eelmine valitsus jättis gaasiaktsiisi tõstmata, kuid põlevkiviõli aktsiisile pandi otsa 280 protsenti ja põlevkivile 279 protsenti. Võrdlusena tõi ta välja selle, et energiaühiku kohta on kodumaise põlevkiviõli aktsiis 5,2 eurot megavatt-tunni kohta, samas kui maagaasil vaid 3,6 eurot megavatt-tunni kohta.

"Miks peaks Vene gaasil olema energiaühiku kohta olema madalam aktsiis ja miks peaks valitsus eelistama Venemaa gaasi kodumaistele kütustele?" kirjutas Tammist.

"Minu arust oleks aeg palju radikaalsemateks sammudeks. Näiteks Taanis on keelatud kütteõli- ja maagaasikatelde kasutamine kütmisel. Eestis võiks väga hästi rakendada samasugust keeldu uute hoonete puhul ning olemasolevate hoonete puhul kavandada toetusmeede, mille abil oleks võimalik saastav küttelahendus asendada taastuvatel põhinevaga. Kaua me seda Gazpromi ikka nuumame," lisas ta.

Uus valitsus tõstab maagaasi aktsiisi võrreldes kehtiva määraga 2018. aastal ligi poole võrra, samas 2020. aastaks tõuseb aktsiis praegusega võrreldes lausa 134 protsenti.

Näiteks haavapuitmassitootja Estonian Cell AS soovib 2,3 kordse maagaasi aktsiisitõusu ärajätmist või suurtööstustele mõeldud maksuerandi kehtestamist, kuna vastasel korral muutuksid ettevõtte senised investeeringud energiaefektiivsusesse sisutuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles