Maailma vanimal pangal hakkab aeg otsa saama

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monte dei Paschi on maailma vanim ja Euroopa nõrgim tegutsev pank. Peakorter Sienas.
Monte dei Paschi on maailma vanim ja Euroopa nõrgim tegutsev pank. Peakorter Sienas. Foto: Max Rossi / Reuters / Scanpix

Kesk-Toscana väikelinn Siena on üks enam külastatavaid turismiatraktsioone Itaalias. Siena on kuulus oma köögi, muuseumide, omapärase vanalinna ja eelkõige kaks korda aastas toimuva sadulata ratsutamisvõistluse Palio poolest. Tagaajamisega Palio ajal algab James Bondi sarja eelviimane film «007: Veidi lohutust».

Muu hulgas on Siena maailma vanima tänaseni tegutseva panga, 1472. asutatud Banca Monte dei Paschi di Siena kodulinn.

Alates asutamisest on pank olnud linnaelu ja jõukuse keskpunktis, mis on viie ja poole sajandi jooksul üle elanud katku, paanika ja mitu sõda. Panga peakorter asub ikka veel keskaegses vanalinnas.

Nüüd aga saab pangale saatuslikuks viimaste kümnendite liigne enesekindlus.

2007. aastal võttis Monte dei Paschi üle konkurendi Banca Antonveneta, saades sellega suuruselt kolmandaks pangaks Itaalias. Ülevõtmise maksumus üheksa miljardit eurot oli liiga kõrge hind isegi tolle aja kohta ning panga juhtkond peitis oma valearvestuse hulga tuletustehingute taha, mis põhjustasid hiljem pea miljardi euro suuruse kahjumi. Lisaks maksis pank investeerimispankadele Merryll Lynch, JPMorgan Chase ja Deutsche Bank veel pea 200 miljonit eurot teenustasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles