Värska spaa juht: maksutõusust loobumine jätab meile 50 000 eurot taskusse

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlvamaal asuv Värska Sanatoorium võidav maksutõusu ärajätmisest arvestavas summas.
Põlvamaal asuv Värska Sanatoorium võidav maksutõusu ärajätmisest arvestavas summas. Foto: Aldo Luud/Õhtuleht

Uue valitsusliidu otsus loobuda uuest aastast kardetud käibemaksutõusust  jätab Värska Spa juhi  sõnul neile eelarvesse alles päris arvestava summa ja nad ei ole ainukesed.

«Värska Sanatooriumi ja ilmselt kõigi majutusettevõtete ning  jaoks on see väga meeldiv uudis,» rääkis ettevõtte juhataja Vello Saar uue valitsusliidu eelmisenädalase otsuse osas jätta majutusasutuste käibemaks uuest aastast 14 protsendile tõstmata. «Mul on hea meel, et terve mõistus võitis,» lausus ta.

Saare sõnul oleks viieprotsendiline maksutõus tähendanud neile päris arvestavat väljaminekute kasvu. «Meie mahtude juures oleks käibemaksumäära tõus tähendanud  meie rahavoogudele 50 000 euro suurust mõju,» lausus Värska Sanatooriumi juht. Ka Pühajärve Puhkekodu juhatuse liikme Kirsti Lamboti sõnul jääb neil alles sarnase suurusjärgus summa, täpsemalt 60 000 eurot.

«Majutusettevõtete käibemaksumäära tõstmise plaan oli algusest peale vale lähenemine, sest see oleks vähendanud kõigepealt meie lähiregioonis Eesti majutusettevõtete konkurentsivõimet,» rääkis Vello Saar. Ta lisas, et on ise Eesti Spaaliidu esindajana osalenud mitmel kohtumistel, kus turismisektoris tegutsevad  erinevad osapooled on analüüsinud käibemaksumäära tõstmise mõjusid kogu sektorile. 

Tema sõnul oleks see kindlasti tähendanud, et maksuvahe maksaks kinni ikkagi lõpptarbijad. «Ka meie oleme oma järgmise aasta toodete hindades ühe  komponendina  käibemaksumäära tõusu arvestanud,» sõnas Värska Sanatooriumi juhataja.

Kuigi ka Eesti Turismifirmade Liidu peasekretäri Mariann Luguse sõnul võidab sellest otsusest kogu turismisektor tervikuna, toonitab ta, et ootaks esialgu ära lõpliku ja ametliku kinnituse sellise otsuse kohta. «Loodame väga, et uus koalitsioon oma väljaöeldu ka teoks teeb,» rääkis Lugus.

Kuna turismisektor on suhteliselt pika ettemüügi perioodiga majandusharu, siis on tema sõnul juba aasta aega nö uut olukorda ehk kõrgemaid ja seeläbi ka vähem konkurentsivõimelisi hindu müüdud, mistõttu on keeruline öelda, kui kiiresti praegused uudised positiivset mõju näitama hakkavad. «Seega, ootame ära ametliku kinnituse lubatule, mida me kindlasti tervitame,» lausus turismifirmade liidu esindaja.

Loe lisaks:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles