Kremli-kriitik kutsub Putinit appi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene peaminister Vladimir Putin
Vene peaminister Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Vene politsei kuulas üle-eile enam kui kolm tundi üle endist KGB agenti, magnaati ja ajaleheomanikku Aleksandr Lebedevi, kes on sehakanud Kremli-kriitik ning kellele kuulub Venemaa opositsiooniline ajaleht Novaja Gazeta. Lebedevi sõnul on uurimise käivitanud kuritegelik jõuk ning abi saamiseks pöördus ta Vene peaministri Vladimir Putini poole, et too ise uurimisse sekkuks.

Väidetavalt on käsil ühes kunagi tema äriimpeeriumi kontrolli all olnud pangas toime pandud omastamise uurimine.

Lebedev väidab, et pärast novembrikuiseid panga kontorisse tehtud relvastatud reide – mis olid seotud sellesama uuringuga – on surve pangatöötajatele ja tema sugulastele kasvanud.

Lebedev on isehakanud Kremli-kriitik, kes omab muuhulgas Vene opositsioonilist ajalehte Novaja Gazetat ning ka Briti lehti London Evening Standard ja Independent.

«Ma usun, et meil on tegemist organiseeritud maffiarühmitusega, mis väidab end tegutsevat «kõrgemalt antud korralduste» alusel ja korraldab röövellikke kallaletunge minu äri vastu,» ütles ta eile Putinile adresseeritud avalikus kirjas.

«Üks FSB polkovnik tuli mu juurde ja veenis mind pikalt, et ma maalt lahkuksin. Vastasel korral panevat nad mind vangi,» seisab kirjas.

Politsei uurib raha kõrvaldamist pangast Rossiisskii Kapital, mille Lebedevi National Reserve Bank 2008. aasta sügisel üle võttis. Lebedev väidab end olevat avastanud, et pangast kõrvaldati tohutul hulgal vara enne seda, kui NRB ta üle võttis.

Lebedev ütles Financial Timesile eile pärast ülekuulamist, et õiguskaitseorganite omavolilised rünnakud ettevõtete vastu mõjuvad investeerimiskliimale väga rõhuvalt.

«Selline on kliima, milles meil tuleb elada. Kõik leiavad end olukorrast, kus «pagunitega libahundid» koostöös bandiitidega naudivad piiramatud võimu ning võivad ajada taga keda tahavad,» ütles ta, viidates korruptsioonile õiguskaitseorganites.

«Need on needsamad, kes [Jevgeni] Tšitšvarkini ja [Sergei] Magnitski käsile võtsid,» ütles ta, pidades silmas Evroseti mobiiliärist ilma jäänud ja riigist põgenenud ärimeest (keda oli süüdistatud väljapressimistes ja inimröövides) ning 2010. aastal vanglas surnud advokaati, kes tegeles korruptsiooni paljastamisega õiguskaitseorganites. «See on üks ja seesama süsteem.»

Ka Vene rahandusminister Aleksei Kudrin kritiseeris eile valitsust reeglite eiramise eest ja väitis, et tähtsaid otsuseid ühinemiste ja ülevõtmiste valdkonnas võetakse vastu lähtuvalt sellest, kui head on asjaomaste ärimeeste suhted võimuesindajatega.

Lebedevi ülekuulamine tuli päev pärast seda, kui politsei sooritas haarangu Venemaa rikkaima naise, endise Moskva linnapea Juri Lužkovi abikaasa Jelena Baturina ehitusfirma kontorisse, süüdistades teda vara omandamises. Baturina eitab oma süüd.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles