Rootsi keskpank kaalub digitaalraha kasutuselevõttu (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi keskpanga hoone.
Rootsi keskpanga hoone. Foto: SCANPIX

Rootsi keskpank kaalub lähima kahe aasta jooksul võtta kasutusele digitaalraha e-krooni, mis toob kaasa sularaha kasutamise vähenemise.

Maailma vanim keskpank pole veel otsustanud, kas ta on ka esimene keskpank, mis emiteerib esimesena digitaalraha, kui legaalsed ja tehnilised probleemid on lahendatud.

«Ehkki esimesel pilgul näib e-krooni kasutuselevõtt lihtne, on see keskpanga jaoks midagi täiesti uut ning pretsedenti, mida järgida, ei ole,» ütles Rootsi keskpanga, Riksbanki asepresident Cecilia Skinsley Stokholmis peetud kõnes.

Rootsi ei ole ainus riik, kes uurib seda teemat. Sel aastal on diskuteerinud seda teemat Suurbritannia ja Kanada keskpank.

«Sularaha väike kasutatavus tähendab, et see on palju põletavam teema meile kui enamikule teistele keskpankadele,» selgitas Skinsley. Samas toonitas keskpankur, et digiraha ei asenda sularaha vaid saab olema pigem sellele lisaks. «Riskbank jätkab pangatähtede ja müntide emiteerimist niikaua kui nende järele on meie ühiskonnas nõudlus,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles