Metallipettused pühitakse ajaloo prügikasti

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metalli laoplats.
Metalli laoplats. Foto: Sheng Li / Reuters

Miljoneid eurosid kaotatud maksuraha ning solgitud metalliturg ajendas riigikogu vastu võtma seadusemuudatust, mille järgi lõpeb järgmise aasta alguses metallisektoris levinud käibemaksupettuste trall, kirjutab Äripäev.

Tänavu märtsis pidas maksu- ja tolliameti uurimisosakond kinni neli meest, kellele esitati käibemaksupettuse korraldamise kahtlustus. Kahtlustuse järgi jätsid teistest riikidest metalli kokku ostnud meeste vari- ja puhverfirmad vahemikus 2014 juuni kuni 2015 jaanuar riigile tasumata 850 000 eurot käibemaksu.

Kuid esitatud kahtlustus on pelgalt jäämäe tipp. Ainuüksi möödunud aastal kandis riik maksu- ja tolliameti andmetel saamata jäänud käibemaksu tõttu 7,2 miljonit eurot kahju. Skeem, kuidas metalliga äritsetakse, on lihtne – kasutatakse n-ö puhverettevõtteid, millel reaalne majandustegevus puudub ning mis toimivad tehinguahelas vaid vahelülina.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles