Eesti maksuamet kahtlustab Läti miljonäri suures kullapettuses (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kullakamakas
Kullakamakas Foto: SCANPIX

Maksu- ja tolliamet (MTA) on lõpetamas juurdlust suuremastaabilise ja rahvusvahelise käibemaksupettuste skeemi suhtes, kus üks kahtlusaluseid on Läti miljonär Jevgenijs Gombergs, kajastas Läti TV3 pühapäeval.

Petuskeem põhines kulla müügil läbi varifirmade, kuni see jõudis tunnustatud firmani, mis väärismetalli seejärel näiteks Ühendkuningriiki eksportis. Skeemi idee seisnes selles, et viimase müügitehingu pealt küsiti Läti riigilt käibemaks tagasi enne, kui esimene varifirma käibemaksu riigile maksis. Seejärel lõpetati varifirma tegevus, kajastas Läti TV3.

MTA juurdluse keskpunktis on OÜ Unico Gold, millel on ka Läti tütarfirma. Unico Gold müüs Eestis kulda Deoro Trade OÜ-le, mille nõukogu liige Gombergs on. Deoro Trade'i teine juhatuse liige on Valeria Tomskaja. MTA on praeguseks arestinud kahe miljoni euro eest Deoro varasid ning nõuab veel 700 000 euro eest maksude tasumist.

Aprillis mõisteti Eestis neljaks aastaks reaalselt vangi kullaärimees Lenur Tšilingirov, kes oli koos kaasosalistega organiseerinud kulla ostmist Lätis ja Eestis ning seda peamiselt Unico Goldile edasi müünud. «Muu hulgas soetati kulda ka mustalt turult, pandimajadest ja toimetati Eestisse ebaseaduslikult üle piiri. Kulla müügil konkurentsieelise saamiseks vormistati kauba liikumine läbi varifirmade, mis jätsid riigile käibemaksu tasumata – nii oli võimalik müüa kuni 20 protsenti odavamalt,» selgitas prokurör.

Kuriteo organiseerimisel kasutati ära kuni 2012. aasta kevadeni kehtinud käibemaksuseaduse versiooni. 2012. aasta 1. aprillist kehtestati maksupettuste ärahoidmiseks pöördkäibemaksustamine kullamaterjalile, sealhulgas pooltoodetele, mille puhta kulla sisaldus on vähemalt 325 tuhandikku kaaluosa ja investeeringukullale, mis muutis sellise skeemi võimatuks.

Lätis kasutas Gombergs kullamüügifirmat B221. Nagu Deoro Trade Eestis, ostis ka B221 Unico Goldilt kulda, mille müüs seejärel Ühendkuningriiki edasi. Mõlemad firmad nõudsid oma riikidelt müügilt käibemaksu tagasi, seejuures ei makstud käibemaksu kummaski riigis.

Gombergs väitis TV3-le, et tema firma tehtud tehingud olid seaduslikud ning ta ostis usaldusväärselt firmalt kulda. Ta ei osanud aga öelda, kust kuld algselt pärines. Tema sõnul on juurdlus juba kolm aastat veninud, kuna süütõendeid pole.

MTA pressiesindaja Mailin Aasmäe ütles Läti telekanalile, et Eesti prokuratuur ja MTA kahtlustavad Gombergsi maksuseaduse rikkumises. Juurdlus kestab ning Eesti pool teeb Läti võimudega koostööd, lisas Aasmäe.  

Gombergsile kuulub hulk kinnisvara Riias ja Jurmalas. Ta on tuntud erinevate Vene impeeriumi monumentide taastamise poolest Riias.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles