Pakane, jäide ja lumesadu ohustavad elektrivõrku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliin
Elektriliin Foto: Ants Liigus

Eesti Energia jaotusvõrgu juhataja Taivo Tõnne sõnul võivad pakasega katki minna elektrijuhtmed, kuna metall tõmbub pingule, jäide ja lumesadu on võrgule veel ohtlikumad.

Elektrienergia tarbimine külmade ilmadega suureneb. Näiteks on tänase pakaselise ilmaga Tõnne sõnul elektri tarbimine kasvanud 19 protsenti võrreldes 10 päeva tagasi olnud nullilähedaste kraadidega. Suveöödega võrreldes on talvel elektritarbimine kahekordne.

«Tarbija seisukohalt tasub olla ettevaatlik täiendavate küttekehade vooluvõrku ühendamisel. Uutes, kontrollitud elektripaigalistega elamutes üldiselt ohtu ei ole – seal on elektritarbimise puhul juba suuremate koormustega arvestatud. Küll aga tuleb ettevaatlik olla nõukogudeaegsetes paneelmajades,» sõnas Tõnne.

«Samuti tuleb tähelepanelik olla vanemate majade pistikupesadega, kus juhtmeklemmid on lõdvaks muutunud või pole pistikud liiga suurte koormuste jaoks loodud. Kui nüüd talvistes tingimustes koormusi suurendada, võib pistikupesas tekkida ülekuumenemine.»

Külmapühi Eesti Energia ei pea, kuid jaotusvõrgu tööd mõjutab pakane Tõnne sõnul mõnevõrra küll. «Lükkame edasi plaaniliste hooldus- ja remonttööde tegemise, kui piirkonna temperatuur langeb alla -20 kraadi,» lisas ta. Elektrikatkestuste kõrvaldamist külm Tõnne sõnul ei mõjuta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles