Paldiski Põhjasadam soovib kasahhidele transiidikeskust rajada (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paldiski Põhjasadam.
Paldiski Põhjasadam. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Paldiski Sadamate AS soovib rajada Kasahstani riiklikule raudteefirmale Temir Zholy (KTZ) transiidikeskust, mis võimaldaks kasahhidel oma kaupu läbi Paldiski Põhjasdama hõlpsamalt Skandinaavia turule müüa.

Paldiski Sadamad on KTZ-iga juba pikaajaline partner. Seetõttu näeb ettevõtte juhatuse liige Aleksandr Kovaljov võimalust, et Paldiski Põhjasadam võiks seda koostööd veelgi laiendada ja elavdada.

«Sadamal on head võimalused uute spetsialiseeritud ning vajaduse korral vabatsooni staatusega tolliterminalide ehituseks otse mere äärde koos oma eraldi kaidega,» kirjutas ta rahandusministeeriumile.

Uue transiidikeskuse loomisega saaksid nii uue Siiditee kui ka Kasahstani päritolu kaubad liikuda senisest märksa hõlpsamalt Skandinaavia riikidesse, kirjeldab Kovaljov ettevõtte uut äriplaani.

Eesti ettevõte näeb uute terminalide ehitamiseks mitmeid võimalusi. Ühe variandina tuuakse välja ehitusloa müümine partneritele ja hiljem uue keskuse opereerimiseks ühisettevõtte loomide. Samuti ei ole välistatud ka võimalus, et sadam ehitab terminali «võtmed-kätte-meetodil» ja opereerimine antakse seejärel üle Kasahstani partneritele.

Küsimuse peale, missugune on ettevõtte täpne äriettepanek, ütles Kovaljov BNS-ile et hetkel on sellest veel vara rääkida, kuna asjad on arendusfaasis. Lisaks ei soostunud Kovaljov rääkima, kui suure investeeringuga võiks tegemist olla.

Kovaljov märgib oma kirjas, et kuigi kevadise visiidi käigus Kasahstani allkirjastasid Eesti sadamad ja KTZ koostööleppe, on praegu koostöö veidi aeglustunud, mistõttu ootavad rahandusministeeriumilt, et ministeerium aitaks neil projekti kasahhidele tutvustada.

Paldiski Sadamate AS-i peamiseks tegevusalaks on sadamateenuste osutamine ja majandustegevuse edendamine ettevõtte poolt hallatavas Paldiski Põhjasadamas. Ettevõtte möödunud aasta käive oli 11,9 miljonit eurot, mis on 5,6 protsenti vähem kui 2014. aastal.

Sadamate grupp koosneb emaettevõttest Paldiski Sadamate AS ja Eestis registreeritud tütarettevõtetest OÜ Palsteve ja OÜ Pintomar ning Venemaal registreeritud tütarfirmast Paldiski Northern Port Ltd.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles