Lauri: astmeline tulumaks teeb asjad üksnes halvemaks (21)

Georgi Beltadze
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maris Lauri
Maris Lauri Foto: Sander Ilvest

Majanduskasvu ja sotsiaalse õigluse mõttes on astmelise tulumaksu kehtestamise näol tegemist sammuga, mis teeb asjad üksnes halvemaks, leiab Reformierakonda kuuluv endine rahandusminister, praegune haridusminister Maris Lauri.

«Põhinedes vasakjõudude valimisprogrammidele võib oletada, et alates 1600-2000 eurost plaanitakse kehtestada ligikaudu 30-protsendine tulumaks,» ütles Lauri Postimehele. Tema sõnul tähendab see, et kõik kõrge kvalifikatsiooniga töölised ja teenistujad, olgu nad siis IT-spetsialistid, ehitajad, arstid või õppejõud, kaotavad olulise osa oma igakuistest tuludest ja sissetulekud vähenevad märgatavalt. 

«Võib arvata, et paremad tööandjad püüavad seejärel palka tõsta,» jätkas Lauri. Niimoodi jääks töötajate netotulu samaks. See tähendab majandusanalüütiku hinnangul aga tööjõukulude kasvu ning ettevõtete ja lõpuks kogu Eesti konkurentsivõime langust ja majanduskasvu vähenemist.

«Kui palka netotulu kompenseerimiseks ei tõsteta, siis on sellel negatiivne mõju tarbimisele,» lisas Lauri. «Jaekäibe või teenuste käibe langus tähendab, et osad müüjad ja teenindajad kaotavad töö, tootjatel on keerulisem kaupa müüa ja ka nemad hakkavad koondama. See teravik läheb seega valusalt just väiksepalgaliste pihta,» märkis ta.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles