Ametiühingud teevad ettepanekud töölepinguseaduse muutmiseks

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametiühingute meeleavaldus.
Ametiühingute meeleavaldus. Foto: Liis Treimann

Ametiühingud esitavad järgmisel kuul sotsiaalministeeriumile ettepanekutepaketi 2009. aasta juulis kehtima hakanud töölepinguseaduse muutmiseks.


Ametiühingute keskliit (EAKL) alustas selle esimehe Harri Taliga juba möödunud aastal seaduse kitsaskohtade kaardistamist, et tuua välja sätted, mille parandamine kaitseks tõhusamalt töötaja õigusi ja motiveeriks tööandjaid seaduskuulekamale käitumisele, teatas EAKL.

«Töötajad tajuvad suurima ebaõiglusena seda, et ebaseaduslik vallandamine ja alusetu koondamine on tehtud tööandjale väga lihtsaks ja ahvatlevaks,» osutas Taliga kehtiva seaduse suurimale kitsaskohale. «Töösuhete paindlikkus ei tohi tähendada, et riik soosib tööandja vastutustundetut käitumist ja jätab töötaja kaitseta. Näitame oma ettepanekutega, et tasakaal on võimalik.»

Kitsaskohti on kehtivas seaduses Taliga sõnul veel mitmeid. «Ametiühingute juristid ja spetsialistid, kes töötajaid töövaidlustes abistavad, on alates uue töölepingu seaduse vastu võtmisest puutunud päevast päeva kokku seaduse ebatäpsuste ja vigaste tõlgendustega,» lausus ta. «Nende kõrvaldamine hoiaks ära palju töövaidlusi ning vähendaks märkimisväärselt töövaidluskomisjonide ja kohtute töökoormust.»

Täpsemalt ei soovinud Taliga muudatusettepanekute sisu praegu avaldada, kuna ametiühingute spetsialistid veel töötavad nende kallal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles