«2015. aasta keskpaigani oli Eesti isevarustav veiselihas, mida toodeti rohkem, kui tarbiti, sealihas, mida tarbiti enam-vähem sama palju, kui tarbiti, ja linnulihas on Eesti alati olnud kuskil 60 protsendi peal,» kirjeldas Atria Eesti lihatööstuse juht möödunud nädalal kohtumisel ajakirjanikega.
Olukorras aga, kus sigade arv Eestis on ligi neljandiku võrra vähenenud, ei jagu eestlaste toitmiseks enam kohalikust lihast. «Oma liha jääb Eestis järjest väiksemaks ja kuna Eesti seakasvatajatel on tugevad piirangud, ollakse teises ja kolmandas tsoonis, siis suur osa sigade kauplemisest on liikunud käest kätte,» rääkis Horm.
Siin all peab ta silmas 2015. aastal Eestit tabanud Aafrika sigade katku mõju seakasvatajatele, kus praktiliselt iga seakasvataja, kellel on õnnestunud kas katkust puutumata jääda või sellest välja tulla, on pannud tööle oma tapapunktid.
Seda aga, kuhu sigala kõrval tapetud sigade liha liigub, ei pruugi olla nii selge. «Kui te vaatate ringi, siis Tartus avatud Kvartali kaubanduskeskuses on kaks lihapoodi. Kes on Irus käinud, teab, et seal avati uus kaubanduskeskus, mis on pisike keskus, aga esimesel korrusel on kaks lihapoodi. Selliseid üksikuid lihapoode tekib nagu seeni pärast vihma,» kirjeldas Horm.
Samas nentis ta, et see on ka olukorras, kus sealiha eksport on saanud suure löögi, paratamatu. Eriti kasvab see trend 2015. aasta lõpust Lõuna-Eestis. «Seal käivad Lätist ettevõtjate juures bussid - ja ma ei räägi seal suitsusauna lihast -, vaid täiesti tavalisest sealihast,» nentis Atria Eesti juht.