Apple'i hiigeltrahv võib viia ettevõtete maksupoliitika ühtlustamiseni euroliidus

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik Margrethe Vestager.
Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik Margrethe Vestager. Foto: AFP/SCANPIX

Paljusid Euroopas tegutsevaid suurettevõtteid võib peagi tabada suur muutus, kui EL läheb edasi oma plaaniga ühtlustada üle-euroopaliselt ettevõtete maksupoliitika, et Apple'ile sarnased üleilmsed korporatsioonid ei saaks enam ära kasutada liikmesriikide seas valitsevaid maksuerisusi. 

Euroopa Komisjon esitas eelmisel nädalal ettepanekute paketi, mis puudutab ettevõtete maksupoliitika ühtlustamist kõigis ELi liikmesriikides, vahendab Wall Street Journal.  Algatus näeb muuhulgas ette, et Apple'i sarnased üleilmsed korporatsioonid hakkavad makse maksma oma varade suuruse, töötajate arvu ning müügitulu alusel.

Komisjon ja teised EL institutsioonid loodavad ühtse ettevõtete tulumaksupoliitikaga ohjeldada nähtust, mida nad ise nimetavad loovaks maksuaruandluseks, sealhulgas ka maksudest kõrvalehiilimist ning erikokkuleppeid üksikute liikmesriikide ja korporatsioonide vahel, et viimased oma peakorterid nende riiki registreeriks.

Viimane oli ka põhjuseks, miks Euroopa Komisjon volitas augustikuus Iirimaad kasseerima sinna oma peakontori registreerinud tehnoloogiahiiult Apple'lt sisse 13 miljardit eurot, mis on hinnanguliselt Iiri valitsuse ja Apple'i vaheliste erilepe põhjal saamata jäänud maksutulu.

Suurettevõtete finantsjuhtide sõnul tooks regulatsioonide muutus neile kaasa palju väljakutseid ja lisatööd. Uute reeglite reaalseks rakendamine võib minna aastaid. «Sellel saab olema väga oluline mõju meie maksuaruandlusele ja nende muutuste kogumõju hindamiseks võib minna aasta aega,» märkis Saksa autotootja ZF Friedrichshafen AG maksuosakonna juhataja Werner Stuffer.

Ettevõttel on äritegevus praktiliselt kõigis ELi liikmesriikides, mõnesse isegi mitu tütarettevõtet registreeritud. See tähendab, et ettevõte peab igas liikmesriigis keskmiselt kolm kuni viis maksudeklaratsiooni esitama. Selles osas muudaks uus regulatsioon ettevõtte elu küll lihtsamaks, et nad ei peaks enam 28 erineval viisil oma makse deklareerima.

Euroopa Komisjoni välja käidud ettepanekute paketi rakendamiseks on vaja aga kõigi 28 liikmesriigi nõusolekut. Pärast seda läheks veel mõnevõrra aega, kuni nad EL normid oma siseriiklikku õigusse üle toovad. Algatus aitaks Euroopa Komisjoni ametnike kinnitusel vähendada 70 protsendi ulatuses kasumi deklareerimist selleks soodsamas riigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles