Taliga: maksusoodustuste kaotamine näitab riigi suhtumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametiühingute keskliidu juht Harri Taliga
Ametiühingute keskliidu juht Harri Taliga Foto: Liis Treimann

Eesti ametiühingute keskliidu juhi Harri Taliga sõnul annab ametiühingute liikmetasudelt tulumaksusoodustuste kaotamine sõnumi, et riik ei soodusta kodanikuühiskonda.

Ametiühinguid puudutav maksusoodustus, mille kohaselt sai tulumaksu ametiühingute liikmemaksult tagasi, ei olnud rahandusministeeriumi hinnangul sel kujul Euroopa Kohtu praktika põhjal otsustades kooskõlas Euroopa Liidu ja Euroopa Majanduspiirkonna õigusega, kuna mahaarvamine oli lubatud vaid Eestis registreeritud ametiühingutele tasutud summade puhul. Kuna sobivate ametiühingute ringi laiendamist ei peetud otstarbekaks, valiti maksusoodustuse kaotamine.

Euroopa Liidu õigus ei keela Taliga sõnul mitte kuidagi tulumaksuvabastust ametiühingu liikmemaksule – sellest annab kõige ilmekamalt tunnistust fakt, et Soome riik tagastab ametiühingu liikmemaksust isegi kuni 70 protsenti, mitte 21 protsenti, nagu veel 2009. aastal seda Eesti tegi.

Ainus põhimõte, mida Euroopa Liidu õigus Taliga kinnitusel rõhutab, on kohustus käsitleda liikmesriikide kodanikke võrdselt. Antud küsimuses tähendab see Taliga sõnul seda, et meie riik peaks võimaldama ka Soomes registreeritud ametiühingusse kuuluval Eesti residendil arvata ametiühingu liikmemaks maha oma maksustatavast tulust.

«On päevselge, et meil resideeruvaid maksumaksjaid, kes kuuluksid teiste riikide ametiühingutesse, on väga vähe ning täiesti alusetu oleks rääkida sellega kaasnevast rahalisest koormusest,» sõnas Taliga.

«Kokkuvõttes andis Eesti tulumaksuvabastuse tühistamisega selge sõnumi, et meie riik ei väärtusta kodanikuühiskonda ega soovi seda toetada kaudsete meetmetega. Selline hoiak on pehmelt öeldes kahetsusväärne ja lühinägelik, eriti 21. sajandil,» lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles