Eesti õigusbüroo tegeleb Rootsis ebaseadusliku võlgade sissenõudmisega (6)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reimo Mets
Reimo Mets Foto: Arno Saar/Õhtuleht

Tuhanded rootslased on saanud arveid autohindamisportaalilt Autopriser.net, mille teenuseid nad enda sõnul reaalselt kasutanud ei ole. Inimesi, kes ei ole olnud nõus arvet maksma, on hakanud tuntud Eesti geiaktivisti õigusbüroo ähvardama inkassoga, kuigi tal puudub igasugune seaduslik õigus seda Rootsis teha.

Kuna rootslanna Britt Dahlin tahtis müüa oma autot, läks ta autohindamisportaali Autopriser.net lehele, et näha, kui palju see väärt võiks olla, vahendab Rootsi Televisioon (SVT). Kuigi naine lõpuks otsustas portaali poolt pakutavaid teenuseid siiski mitte kasutada, saadeti talle ikkagi 800-kroonine ehk ligi 82-eurone arve.

«Niipea, kui ma selle arve sain, kirjutasin neile, et ei ole mitte midagi neilt ostnud, kuid nad väitsid, et neil on väga selgelt kirjas, et nende veebilehe kasutamine on tasuline ja kui ma seda ei näinud, on see mu enda süü,» nentis Dahlin. Kuna naine oli pahane, et teda sellisel viisil petutud oli, otsustas ta arvet mitte tasuda. 

-Reimo Metsa büroo ähvardab rootslasi inkassoga

Sellele aga järgnes ähvardus inkassoga. See laekus läbi Eestisse registreeritud õigusbüroo Storm & Mets, mille üks omanikest on tuntud geiaktivist Reimo Mets. Juhul, kui arve saanu seda ei tasu, siis ähvardab õigusbüroo teda Eestis kohtusse kaevata. 

Mis puudutab aga Eestisse registreeritud õigusbüroo Storm & Mets inkassoga ähvardamist, siis ei ole ettevõttel Rootsi Andmekaitse Inspektsiooni sõnul mitte mingisugust õigust seda Rootsis teha, kuna Euroopas kehtivad seadused näevad ette, et tarbija ja ettevõtja vahelised vaidlused lahendatakse tarbija koduriigi kohtus. 

«Millegi pärast aga arvab õigusbüroo Storm & Mets, et Rootsi tarbijad peavad järgima Eesti seadusi,» märkis Rootsi Andmekaitse Inspektsiooni jurist Josefine Paulie. Tema kinnitusel on inspektsioon teinud politseisse Eesti õigusbüroo vastu avalduse, mis puudutab ebaseaduslikku võlgade sisse nõudmist. Tegemist on esmakordse sellise juhtumiga.

Kuna SVT sai nii autohindamisportaali esindajate kui õigusbürooga Storm & Mets suheldes vastuseks, et nad järgivad Eesti seadusandlust, käis telekanal poolteist nädalat tagasi ka Eestis, et uurida õigusbüroolt Storm & Mets lähemalt, miks nad tegelevad Rootsis ebaseadusliku võlgade sissenõudmisega. Siin said nad üsna kummalise kohtlemise osaliseks.

Esmalt ei leidnud nad mitte kedagi sellelt aadressilt, kuhu õigusbüroo on registreeritud. Olles saanud aga vihje, et Reimo Metsa on võimalik leida teiselt aadressilt, leidis seal aset kummaline vahejuhtum. Nimelt põgenes Mets teleajakirjanike eest väitega, et tegemist on tema kaksikvennaga. Küsimusele, kas ta ajab Rootsis äri, vastas mees eitavalt.

Vaata seda ka juuresolevast videost.

Küll aga ei ole Britt Dahlin ainus, kes läbi autohindamisportaali Autorpriser.net sellisesse pettusse on tõmmatud. Rootsi tarbijakaitseamet, tarbijate esindusorganisatsioon Hey Consumer ja Euroopa Tarbijakeskus ütlevad, et nende poole on pöördunud kokku ligi 3000 rootslast, kes on samuti saanud mainitud autohindamisportaalilt arve teenuste eest, mida nad ei ole kasutanud.

Neist Rootsi tarbijakaitseamet ja Consumer Europe on ka Autopriser.net pidajatele saatnud välja märgukirjad. «Paljud, kes esitasid kaebuse autohindamisprotaali vastu, on öelnud, et nad sattusid sellele lehele kogemata erinevaid sotsiaalmeedia keskkond külastades, kus seda infot, et tasuda tuleb juba veebilehe külastuse eest, ei ole nii selgelt esitatud,» märkis Euroopa Tarbijakeskuse juht Jolanda Girzl.

Ka on tema sõnul olnud inimesi, kes on hakanud end registreerima veebilehe kasutajaks, kuid kui on avastanud, et see on tasuline, on sellest loobunud. Samas on aga veebilehe omanikud kasutanud autoomanike kontrollimiseks Rootsi andmebaase, et valida välja, kellele arve esitatakse. «Tegemist on väga peene meetodiga,» nentis Girzl SVT-le.

-Ei kinnita ega lükka ka ümber

Postimehele ütles Reimo Mets, et õigusbüroo Storm & Mets OÜ tegeleb inkasso nõuete sissenõudmistega. «Me ei esita arveid, tegeleme võlgade sissenõudmisega (inkasso teenus) koos võlgade sissenõudmisega lisanduvate sissenõudmise kuludega, mis on kõik kooskõlas Eesti Vabariigi seadustega,» märkis Mets.

Tema sõnul on inkassoteenuse pakkumisel paratamatult palju neid isikuid, kes ei soovi oma võlgasid tunnistada. «Need võlglased jõuavad varem või hiljam reeglina kohtusse, kes ka ütleb kummal poolel on õigus,» lausus Mets. Ta lisas, et ka Rootsi saadetud nõuete puhul on mitmeid täitmisele pööratud lahendeid juba tehtud. 

«Samuti ei ole meil võimalik avaldada oma lepingupartneritega seotud koostöölepingute andmeid, kuna neis sisalduv informatsioon on konfidentsiaalne ja sisaldab ka delikaatseid isikuandmeid. Arusaadavalt ei saa sellest tulenevalt ka õigusbüroo kuidagi kommenteerida lepingute sisu,» märkis ta konkeetse juhtumi osas. Mets lisas, et õigusbüroo ise ei ole seotud lehega Autopriser.net.

«Meie ülesandeks ei ole olla õigusmõistjaks selles, milline on nõuete legaalne alus, sellega tegeleb igas EL liikmesriigis kohus,» lausus Mets küsimuse peale, kui eetiliseks hindab ta Autopriser.net pidaja käitumist nende inimeste ees, kellele on väljastanud arve teenuse eest, mida nad ei ole kasutanud.

Mis puudutab ärajooksmist Rootsi Televisiooni eest ja väidet, et tegemist on tema kaksikvennaga, ütles Mets, et ei ole intervjuu andmisest keeldunud, vaid on soovinud, et intervjuu aeg eelnevalt kokku lepitakse. «Oleme alati palunud küsimused edastada emaili teel, kuna juriidilisi küsimusi ei saa kommenteerida tänaval ja üleüldse ei ole paslik kohtus käimasolevaid nõudeid kommenteerida - see on sekkumine kohtuvõimu teostusesse,» märkis ta.

-Mõlemal ettevõttel esitamata aruanded

Äriregistri andmetel on Mets kas ainu- või kaasomanik ligi kümnes ettevõttes ning juhatuse liige mittetulundusühingus SEKY, mis tegeleb seksuaalvähemuste huvide kaitsmisega.

Ettevõtete hulgas on nii õigusbüroo Storm & Mets, kui ka reklaami vahendav RM Meediaproduktsioon OÜ, inkasso ja krediidiinfoga tegelev DCH Europe OÜ, investeerimisele keskendunud Teodosius Invest OÜ ning õigusnõustamisega tegelev Pereõigus Õigusbüroo OÜ. Mitmel Metsale kuuluval ettevõttel on esitamata 2015. aasta majandusaasta aruanne.

Autopriser.net omanikuna on nende kodulehel kirjas UPSF OY. Tegemist on Eestis registreeritud ettevõttega U. P. S. F. OÜ-ga, mille ainuomaniku ja juhatuse liikmena on äriregistris kirjas Andrei Kolesnikov. Kehra linna 2014. aasta mai alguses registreeritud ettevõttel on esitamata nii 2014. kui 2015. aasta majandusaasta aruanne.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles